Recepten Bakken Tussendoortje Nagerecht Suikervrij

Eén van de groenten die ik tot voor kort geleden iedere week in mijn groentepakket aantrof is de wortel. Daar maakte ik de lekkerste soepen, curry’s en stamppotten van. Maar af en toe verwerkte ik ze ook in zoete recepten. Een zoet recept wat ik echt een succes vond, is deze gezonde worteltaart.

Cookinglife Foodies
Worteltaart met banaan

Recept

Worteltaart met banaan

Iets minder zoet dan een normale worteltaart, maar daardoor niet minder lekker! Goede reden om een stukje extra te nemen!

Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties Voor ca. 13 stukjes taart

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Oventijd 35 min
Finishing touch 10 min
Totaal 1 uur 0 min

Benodigdheden

  • Voor een springvorm van 20cm

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 1 zeer rijpe banaan
  • 200 gr wortel
  • 50 gr volkoren speltmeel
  • 120 gr amandelmeel (of andere noten, gemalen)
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 el vanille extract of schraapsel van 1 vanillestokje
  • 1 mespunt bakpoeder (bij voorkeur wijnsteen)
  • 1 tl kaneel
  • 100 gr Abrikozenjam zonder suiker (vormt een tussenlaag in de taart)
  • roomkaas, griekse yoghurt, kwark (naar keuze: net hoe crèmig je de bovenlaag wilt hebben)
  • enkele el ahornsiroop

Hoe maak je worteltaart met banaan?

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
  2. Splits de 3 eieren (doe de eiwitten in een kom en het eigeel in een andere).
  3. Rasp de wortel fijn en prak de banaan met een vork. Voeg beide bij het eigeel. Voeg dan de ahornsiroop erbij en het vanille extract en roer het met een mixer goed door.
  4. Voeg het amandelmeel, het speltmeel, bakpoeder en kaneel toe en mix het geheel nog een keer. Sla de eiwitten met een mespunt zout stijf en roer dit vervolgens voorzichtig door het deeg. Schep het deeg in de 20cm springvorm en bak de taart tot hij gaar is (ong. 35 minuten).
  5. Laat de taart volledig afkoelen, en snijd hem dan horizontaal door. Bestrijk de onderste laag met de abrikozenjam (zo dik als je zelf lekker vindt) en leg de bovenste laag er weer terug op.
  6. Voor de bovenlaag meng je de roomkaas/ Griekse yoghurt/ kwark met ahornsiroop naar smaak. Smeer deze topping op de taart kort voordat je de taart opeet. Yoghurt en kwark zullen namelijk na een tijdje in het deeg gaan trekken wat er minder aantrekkelijk uit ziet….

Stiekem vond ik “carrotcake” recepten er altijd zo saai uitzien. Maar ik ben er inmiddels achter wat het geheim is van een lekkere worteltjestaart: het toevoegen van gemalen noten! Ik verving dus een deel van het gewone meel door amandelmeel. En door het toevoegen van een banaan werd de taart nog smeuïg ook!

Deze volkoren taart zonder geraffineerde suiker smaakt natuurlijk ‘gezonder’ en minder zoet als een normale carrotcake. Maar des te meer redenen om iedere dag een stukje te nemen toch? Tip: wil je voor een glutenvrije variant van deze taart gaan? Vervang dan het speltmeel door amandelmeel.