Recepten Vis Hoofdgerechten Hartig

Één van de meest gebruikte ingrediënten voor in de rookoven is zalm. En hoewel je gerookte zalm ook in de supermarkt kan kopen, is het natuurlijk veel lekkerder om het zelf te roken. Wij leggen stap voor stap uit hoe jij thuis je eigen gerookte zalm maakt.

Cookinglife Foodies
Zalm uit de rookoven

Recept

Zalm uit de rookoven

Leer hoe je je eigen zalm kan roken in een rookoven. Een makkelijk recept, voor de beginnende gebruiker van een rookoven.

Gang Hoofdgerecht
Keuken
Porties 2 filets

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totaal 1 uur 0 min

Benodigdheden

  • Rookoven
  • 30 gram rookmot

Ingrediënten

     
  • 2 zalmfilets met vel van 150 tot 170 gram
  • 100 milliliter mayonaise
  • Basilicum naar smaak
  • Peper en zout  

Hoe rook je zelf zalm?

  1. Begin met het pekelen van de zalm. Dit doe je door een grote kom met een liter koud water te vullen. Vervolgens doe je hier 80 gram zout bij en meng je het zout en water. Leg de zalm in de kom en laat het een half uur marineren in het zoute water. Spoel na een half uur de vis kort af met koud stromend water en dep de vis daarna goed droog.
  2. Maak je rookoven klaar voor gebruik. Schep twee eetlepels rookmot in de pan. De smaak van de rookmot kun je uiteraard zelf kiezen. Beuk, olijf en citroen passen goed bij de smaak van de zalm. Leg vervolgens de lekbak en het rookrek in de pan en zet de warmtebron aan op een hoog vuur (70 tot 90 graden Celsius) totdat de rookmot begint te roken. Leg de zalm in de pan en sluit de deksel. Zet vervolgens je warmtebron uit.
  3.  Laat de zalm gedurende 20 tot 30 minuten roken, dit is afhankelijk van de dikte van de vis. Terwijl je de vis rustig laat roken, kun je de basilicum mayonaise maken. Snijdt de basilicum in kleine reepjes en meng deze door de mayonaise heen. Om de saus wat te verdunnen kun je een paar druppeltjes water toevoegen. Voeg ook peper en saus toe naar smaak.
  4.  Haal de zalm uit de oven en leg deze op het bord, verdeel de basilicum mayonaise en strooi nog wat grof zeezout over de zalm om de rooksmaak te versterken. Je kan de zalm ook eerst laten afkoelen en dan serveren.

Heb je nog zalm over? Gebruik het de dagen daarna in salades, op brood, crackers of andere gerechten!

Producten bij dit recept