Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Hoofdgerechten Vegan Recepten

Falafels zijn niet bij iedereen bekend en als ik heel eerlijk ben had ik er tot een jaar geleden ook nog nooit van gehoord. Volgens mij is het in Amerika populairder dan hier in Nederland en die populariteit heeft een goede reden: falafels zijn heerlijk! En als je ze zelf maakt ook nog eens heel erg gezond, omdat deze versie van zelf falafel maken met pappadums en soja yoghurt komijn saus geen toegevoegde suikers of tarwe bevat.

Recept

Zelf falafel maken

Zelfgemaakte falafel is eenvoudig te bereiden en vol van smaak! Met kikkererwten, knoflook, peterselie, en specerijen zoals komijn en paprikapoeder maak je een heerlijk gerecht. Bak de falafel in olijfolie of kokosolie en serveer ze op pappadums voor een knapperige bite. De soja-yoghurt-komijn dip, op smaak gebracht met citroen en sambal, maakt het geheel compleet. Ideaal voor een snelle en gezonde maaltijd, geïnspireerd op de Indiase en Arabische keuken!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas/Arabisch
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 5 min
Totaal 25 minuten

Benodigdheden

  • Keukenmachine of hakmolen

Ingrediënten

  • Falafel:
  • 1 blikje kikkererwten (netto gewicht 410 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes peterselie
  • 1 eetlepel arrowroot (of maizena)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ rode peper
  • 1 snufje zout en peper
  • 1 scheut olijfolie (of kokosolie)
  • Soja yoghurt-komijn dip:
  • 250 ml magere soja yoghurt (of normale yoghurt)
  • 3 eetlepels sambal (naar smaak)
  • 1 ½ theelepel komijnpoeder (naar smaak)
  • ½ citroen

Hoe maak je zelf falafel?

    1. Laat de kikkererwten goed uitlekken. Hak de peterselie fijn. Maal daarna de kikkererwten, peterselie, knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder en halve rode peper fijn met een keukenmachine of hakmolen.
    2. Maal dit tot een grof mengsel en doe er dan 1 eetlepel arrowroot of eventueel maïzena bij, met een snuf zout en peper. Roer dit nog even goed door elkaar.
    3. Maak dan van dit mengsel ongeveer 8 ovaaltjes met een dikte van een paar centimeter. Zorg dat ze goed stevig zijn en bak ze dan een paar minuten per kant in een pan met een scheut olijfolie of kokosolie.
    4. Maak de pappadums warm volgens de instructies op de verpakking.
    5. Om je eigen sojayoghurt-komijn dip te maken:
    6. Snijd de citroen door midden, en pers het sap van één helft. Meng dit samen met de rest van de ingrediënten.
    7. Serveer de falafel op de warme pappadums en maak het af met de frisse maar toch pittige dipsaus!