Een lekker patatje mayo is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Zo’n puntzak vol zoute en krokante frietjes met een lekkere klodder saus. Helaas is dit niet echt een bewuste keuze, maar dat betekent niet dat je frieten volledig hoeft te missen. Friet van zoete aardappel is namelijk een heerlijk alternatief! Ze zitten boordevol complexe koolhydraten die je een verzadigd gevoel geven, de lage Glycemische Index houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, en ook zit de zoete aardappel vol vitamine C en vitamine B6!
Recept
Geniet van een gezonde variant van patat door deze zoete aardappel friet! Met onder andere tijm, oregano en zout. Hmm!
Gang | Hoofdgerecht |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 2 personen |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Oventijd | 40 min |
Totaal | 50 min |
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel, maar juist van de bataat. Het is een groente en naast dat ze dus hartstikke gezond zijn, zijn ze super lekker. Ik maak de zoete aardappel friet zelf in de oven, maar je kan het ook maken in de Airfryer. Of kies alsnog voor de frituurpan, lees bijvoorbeeld verder welke frituurpan de beste is van 2020.
Het maken van zoete aardappel friet klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel! Je kunt de friet maken door de zoete aardappel in lange dunne stroken te snijden. Dit kan zowel met of zonder de schil. Ook kun je met een frietsnijder aan de slag gaan. Hiervoor is het wel aan te raden om je aardappels kort voor te koken. Zorg daarbij dat de zoete aardappel in de frietsnijder past, haal de hendel naar beneden, en je frietjes zijn klaar!