Marmer is een prachtig natuurproduct, maar de aanschaf hiervan brengt wel enkele vragen met zich mee. Waarom verschillen marmeren producten van kleur? Hoe onderhoud je marmer? In deze blog leggen we je alles uit!
Marmer is een natuursteen die voornamelijk wordt gewonnen in België en in het zuiden van Europa. Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. We zien marmer vaak terug in het interieur, woon- en badkamers of in keukenspullen zoals een marmer snijplank of serveerplank. Marmer heeft een luxe, unieke en exclusieve uitstraling: geen blad of tegel ziet er hetzelfde uit!
Marmeren producten kunnen onderling erg van elkaar verschillen. Misschien is het je wel eens opgevallen dat dezelfde marmeren producten verschillen van kleur. Maar wat is de reden dat deze kleuren zo anders kunnen zijn?
Van oorsprong is marmer 'gemetamorfoseerde kalksteen'. Onder hoge temperaturen wordt er druk uitgeoefend op deze kalksteen, om deze om te vormen tot marmer. Marmer ontstaat dus tijdens een metamorf proces. Doordat de kalksteen van nature al verschilt in kleur, is dit kleurverschil ook terug te zien wanneer het product is omgezet tot marmer.
Wanneer je producten van marmer bestelt, kan het dus zo zijn dat ze niet dezelfde kleur hebben. Dit is natuurlijk ook de charme van het product, ieder product is hierdoor uniek!
Het liefst wil je natuurlijk dat je marmeren product zo lang mogelijk mee gaat. Dit kan door het op de juiste manier te onderhouden. Marmer is gevoelig voor zuren en agressieve schoonmaakmiddelen. Hierdoor raakt het marmer beschadigd, het zuur tast de kalk namelijk erg aan.
Vaak is lauwwarm water in combinatie met groene zeep al genoeg. Er bestaan speciale reinigingsmiddelen voor marmer. Belangrijk: gebruik geen schuursponsjes tijdens het reinigen. Kies liever voor een zachte doek. Marmer is namelijk erg krasgevoelig, op deze manier kan het gemakkelijk beschadigd raken.