Recepten Bakken Glutenvrij

Dit jaar kan er niets misgaan met Oud & Nieuw. Twee weken geleden kon je zien dat het recept voor glutenvrije en suikervrije oliebollen al helemaal was goedgekeurd en afgelopen weekend begon ik aan mijn volgende experiment: glutenvrije appelflappen maken. Net als de oliebollen, die ik voor het eerst maakte, zijn dit ook mijn eerste appelflappen, maar ik vind ze waanzinnig goed gelukt! Ze zijn knapperig, smeuig, niet te zoet en onwijs lekker. Klinkt toch als een perfecte appelflap?

Cookinglife Foodies
Appelflappen

Recept

Appelflappen

Het nieuwe jaar begint goed met deze appelflappen. Appel, kaneel en bladerdeeg, wat kan er mis gaan? Happy new year!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 6 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

  • glutenvrij bladerdeeg 
  • 1 grote jonagold appel
  • halve citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel hazelnoten
  • 1 ei

Hoe maak je appelflappen?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden, haal het bladerdeeg 20-30 minuten van te voren uit de diepvries.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in héle kleine stukjes. Doe hetzelfde met de hazelnoten.
  3. Doe dit in een kom en doe er een theelepel kaneel bij, sap van een halve citroen en de rozijnen. Meng goed door elkaar.
  4. Snijd vierkanten stukken van het bladerdeeg (wellicht is ander bladerdeeg al per stuk verpakt). Leg een kleine eetlepel van het appelmengsel in het midden van het bladerdeeg. Vouw dan de rechterbovenhoek schuin naar de linkeronderhoek.
  5. Druk de randen van het bladerdeeg goed aan en druk eventueel met een vorkje wat streepjes in de rand.
  6. Kluts het ei en bestrijk de appelflap met een beetje eimengsel. Herhaal dit.
  7. Bak de appelflappen in zo’n 15-20 minuten mooi goudbruin.

Het is iets moeilijker om met glutenvrij bladerdeeg te werken dan met normaal bladerdeeg. Zeg trouwens maar gerust een stuk moeilijker. Maar als niemand dat ziet en ‘gewoon’ alleen de appelflap proeft, denk ik serieus niet dat diegene door heeft dat het een glutenvrije appelflap is. Zo goed smaakt ‘ie!

Belangrijk bij het maken van de appelflappen is dat je de appels écht heel klein snijdt en dat je het bladerdeeg zeker een halfuur laat ontdooien voor je het gebruikt; het scheurt nogal snel. Wanneer dat gebeurt, duw je het gewoon weer netjes vast met je vingers, niks aan de hand.

De appelflappen vulling is compleet suikervrij; deze bevat alleen fijngehakte hazelnoten, appel, rozijnen en kaneel. Helaas heb ik afgelopen twee maanden (!) nergens bladerdeeg kunnen vinden wat glutenvrij, zuivelvrij én suikervrij was.

De millefoglie van Schar die ik uiteindelijk heb gebruikt bevat dextrose, maar is wel gluten- en lactosevrij. Voor volgend jaar ga ik alvast bedenken hoe ik zelf bladerdeeg kan maken, wat wel aan alle eisen voldoet.