Dit jaar kan er niets misgaan met Oud & Nieuw. Twee weken geleden kon je zien dat het recept voor glutenvrije en suikervrije oliebollen al helemaal was goedgekeurd en afgelopen weekend begon ik aan mijn volgende experiment: glutenvrije appelflappen maken. Net als de oliebollen, die ik voor het eerst maakte, zijn dit ook mijn eerste appelflappen, maar ik vind ze waanzinnig goed gelukt! Ze zijn knapperig, smeuig, niet te zoet en onwijs lekker. Klinkt toch als een perfecte appelflap?
Recept
Het nieuwe jaar begint goed met deze appelflappen. Appel, kaneel en bladerdeeg, wat kan er mis gaan? Happy new year!
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 6 stuks |
Voorbereidingstijd | 20 min |
---|---|
Bereidingstijd | 20 min |
Totaal | 40 min |
Het is iets moeilijker om met glutenvrij bladerdeeg te werken dan met normaal bladerdeeg. Zeg trouwens maar gerust een stuk moeilijker. Maar als niemand dat ziet en ‘gewoon’ alleen de appelflap proeft, denk ik serieus niet dat diegene door heeft dat het een glutenvrije appelflap is. Zo goed smaakt ‘ie!
Belangrijk bij het maken van de appelflappen is dat je de appels écht heel klein snijdt en dat je het bladerdeeg zeker een halfuur laat ontdooien voor je het gebruikt; het scheurt nogal snel. Wanneer dat gebeurt, duw je het gewoon weer netjes vast met je vingers, niks aan de hand.
De appelflappen vulling is compleet suikervrij; deze bevat alleen fijngehakte hazelnoten, appel, rozijnen en kaneel. Helaas heb ik afgelopen twee maanden (!) nergens bladerdeeg kunnen vinden wat glutenvrij, zuivelvrij én suikervrij was.
De millefoglie van Schar die ik uiteindelijk heb gebruikt bevat dextrose, maar is wel gluten- en lactosevrij. Voor volgend jaar ga ik alvast bedenken hoe ik zelf bladerdeeg kan maken, wat wel aan alle eisen voldoet.