Recepten Bakken Koeken Suikervrij

Stevia kan best lastig zijn om mee te bakken, zeker in combinatie met glutenvrij, omdat je niet de ‘inhoud’ en vulling aan een deeg kunt geven wat normale suiker wel doet. Ik gebruikte tot nu toe wel eens stevia druppels, maar was daar niet zo’n fan van, voornamelijk door de bittere nasmaak. Recentelijk mocht ik echter een type stevia proberen, die er net zo uitziet als gewone kristal suiker. Ik gebruikte de stevia als vervanger voor kokosbloesemsuiker en maakte er Chocolatechip Peanutbutter cookies mee en was erg benieuwd of ik deze wél lekker vond smaken.

Cookinglife Foodies
Chocolatechip peanutbutter cookies

Recept

Chocolatechip peanutbutter cookies

Deze koekjes gezoet met stevia zijn waanzinnig. En geschikt voor diabetici én mensen die graag suikervrij willen eten.

Gang Tussendoor
Keuken Amerikaans
Porties 8 flinke koeken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 30 min

Ingrediënten

  • 120 gram speltmeel (of boekweitmeel, voor glutenvrije cookies)
  • 60 gram glutenvrije havervlokken
  • 140 gram pindakaas
  • 80 gram kokosolie
  • 3 eetlepels stevia kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 40 gram 92% chocolade (Vivani)
  • snufje zeezout

Hoe maak je chocolatechip peanutbutter cookies?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2.  Smelt de kokosolie en meng dit met de stevia, vanille extract, pindakaas en een ei. Doe in een aparte kom de havervlokken bij het speltmeel, baking soda, bakpoeder en snufje zout.
  3. Meng dan rustig alle droge ingrediënten bij het kokosolie mengsel en kneed dan even goed met je handen. Hak de chocolade fijn en meng deze door het koekjesdeeg.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop flinke koeken van ongeveer 2 cm dik. Bak ze in 10-15 minuten gaar en laat goed afkoelen. Enjoy!

De koekjes zijn waanzinnig! Niet super zoet en de pindakaas is ook niet overheersend. Ik was positief verrast door deze stevia kristal ‘suiker’. Suiker tussen haakjes, uiteraard, omdat stevia gemaakt wordt van de blaadjes van de stevia plant. Stevia is in korte tijd erg populair geworden en helaas zijn er ook producten te krijgen onder de naam stevia die voor een groot deel uit andere ingrediënten bestaan, zoals maltodextrine een veredelde suiker. Let hier dus goed op!

Pure stevia is een goede suikervervanger in recepten, omdat het geen invloed heeft op de glycemische index, oftewel je bloedsuikerspiegel. Dat maakt het geschikt voor diabetici én mensen die graag suikervrij willen eten. Met de stevia die er dus uit ziet als gewone tafelsuiker, maakte ik deze heerlijke Chocolatechip Peanutbutter cookies.