Recepten Tussendoor Bijgerecht Snacks Voorgerechten

Dumplings zijn lapjes deeg met een hartige vulling die in uiteenlopende vormen en stijlen kan worden gevouwen. Het wordt ook wel de Chinese variant van ravioli genoemd. De vulling bestaat uit bijvoorbeeld varkensgehakt, Chinese kool, en lente-uitjes, maar er zijn oneindig veel meer variaties. Dumplings eet je als snack voor lunch, tussendoor of als avondeten.

Cookinglife Foodies
Dumplings

Recept

Dumplings

zelfgemaakt!

Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 15 stuks

Bereidingstijd

Bereidingstijd 25 min
Totaal 25 min

Benodigdheden

  • Dumpling maker
  • Hapjespan 
  • Stoommandje met bakpapier erin
  • Eetstokjes

Ingrediënten

  • 125 g gepelde garnalen (ongeveer 250 g ongepeld)
  • 1 bosui, fijn gehakt
  • 75 g Chinese kool, in blokjes van 5 mm
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • ½ tl geraspte verse gember
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • Snuf peper
  • ½ tl suiker
  • ½ el sake of droge sherry
  • 15 dumpling deegvellen (10 cm diameter)
  • Voor de dipsaus:
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el rijstazijn

Hoe bereid je de dumplings?

  1. Laat de dumpling vellen ontdooien in de verpakking of onder een vel folie tegen het uitdrogen.
  2. Dep de garnalen droog en hak ze kort fijn in een keukenmachine of met een mes (dit duurt iets langer). Het moet nog wel wat structuur houden, dus vermaal het niet té fijn. 
  3. Doe de gehakte garnalen in een kom en meng er de rest van de ingrediënten door. Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
  4. Meng de ingrediënten van de dipsaus en zet dit ook nog even in de koelkast.
  5. Pak de dumpling maker erbij. Leg hem open neer en bestrooi met een beetje bloem tegen het plakken van de vellen. Leg er dan een vel op en plaats 2 tl vulling in het midden van het deegvel. Maak de rand een beetje nat en sluit de dumplingmaker, waardoor de randen aan elkaar blijven plakken!
  6. Wanneer alle dumplings gevuld zijn is het tijd om ze te stomen. Neem hiervoor een koekenpan. Verhit hierin een laagje water. Leg het stoommandje in de pan, zorg dat de bodem niet helemaal onder water staat. Leg de dumplings op een stukje bakpapier in het stoommandje. Zorg dat de dumplings niet tegen elkaar of de rand aan liggen, dan plakken ze vast. Je kunt ook meerdere stoommandjes op elkaar stapelen, zodat je meer tegelijk kan stomen. Het duurt ongeveer 5 minuten totdat de dumplings gaar zijn!
  7. Serveer met de dipsaus en eventueel met wat verse bieslook. Eet ze direct wanneer de dumplings nog lekker warm zijn!

Gyoza deegvellen zijn te koop in het diepvriesvak van de toko en de grotere supermarkten. Ook kun je ze zelf maken als je dat zou willen!

Tip!

In dit recept zijn dumpling vellen en een garnalenvulling gebruikt, maar je kunt eindeloos variëren. Denk aan wonton deeg met Chinese vulling, bladerdeeg met appelvulling of (zelfgemaakte) pastadeeg met zongedroogde tomaatjes vulling.

Tip!