Recepten Bakken Brood Vegetarisch

Okee, stel je even voor…. Een warme zomerdag, en een spontane bbq in de tuin. Met vrienden, of familie, lekker buiten eten in het late middagzonnetje. Ik hou ervan hoor! Spontaan de wijn op tafel, en natuurlijk mogen de lekkere hapjes dan niet ontbreken. Ik maak dan heel graag deze glutenvrije focaccia met mozzarella, ui en olijven klaar. De ingrediënten heb ik standaard in huis, en als ik al een beetje van tevoren weet dat we lang buiten zitten, dan zet ik in de middag mijn deeg alvast klaar. Later op de middag doet de oven dan zijn werk, en ik weet mijn familie en vrienden keer op keer te verrassen met dit lekkere broodje!

Cookinglife Foodies
Focaccia met mozzarella, ui en olijven

Recept

Focaccia met mozzarella, ui en olijven

Focaccia is een heerlijk brood voor bij de borrel, de moeite waard om zelf eens te maken!

Gang Brood
Keuken Ilatiaans
Porties Voor 1 focaccia

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Rijstijd 40 min
Bereidingstijd 40 min
Totaal 1 uur 40 min

Ingrediënten

  • 300 gr glutenvrije broodmix
  • 200 ml lauwwarm water
  • 10 gr droge gist (+2 el water)
  • 1 el olijfolie
  • snuf zout
  • Voor de topping:
  • 1 grote (zoete) ui
  • 10 groene olijven
  • 100 gr mozzarella
  • verse tijm
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Hoe maak je een focaccia met mozzarella, ui en olijven?

  1. Doe de glutenvrije broodmix in een deegkom en voeg hier het zout alvast aan toe. Meng in een klein glaasje de gist met 2 el water tot een papje en doe deze bij de mix. Voeg nu ook de olijfolie en het water toe. Meng eerst met een houten lepel goed door.
  2. Bestuif je handen met wat (glutenvrije) bloem en kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bestuif ook het werkblad met wat bloem en kneed het deeg op het werkblad nog even verder.
  3. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier. Leg de deegbal op het bakpapier en druk en rol nu met je handen uit tot een brood. Ik maakte een rechthoekig brood, maar je kunt natuurlijk alle vormen maken. Zorg dat het midden van het brood iets verdiept is, dat doe je door daar net even wat harder te duwen op het deeg. Zo krijg je een opstaand randje bij het brood.
  4. Nu heb je even geduld nodig, want het deeg mag rijzen. Bedek het deeg met een vochtige theedoek en laat ongeveer 40 minuten rustig staan.
  5. Is het deeg klaar, dan kun je gaan beleggen. Snij de ui in ringen en leg deze als eerste op het midden van het deeg (dus laat de randen vrij). Druk ze iets in het deeg.
  6. Snij de olijven in plakjes en verdeel deze over de focaccia. De mozzarella snij je in dunne plakken en verdeel je als laatste over het brood. Zorg dat de focaccia overal bedekt is met mozzarella.
  7. Strooi tot slot nog wat peper, zout, verse tijm en een flinke scheut olijfolie over het brood.
  8. Schuif nu voor 35 – 40 minuten de oven in. (Schenk de wijn alvast in, en) genieten maar!

Goed, die glutenvrije focaccia met mozzarella, ui en olijven dus… Ik proefde deze combinatie voor het eerst in Italië, mijn favo vakantieland. Als ik daar bij de bakkerij sta, en ik al die stukken focaccia zie liggen, dan kan ik altijd maar moeilijk kiezen hoor! 

Gelukkig is dit rustieke brood makkelijk te combineren. Dat maakt het leuk om te variëren met smaak en beleg. Probeer ook eens een versie met tomaatjes en mozzarella.