Deze glutenvrije aardbei framboos taart is een aangepaste versie van een decennia oud taartje in het kookboek van mijn overgrootmoeder. Dit gele kookboek, vol vet- en koffie- en andere vreemde keukenvlekken staat al jaren bij mijn moeder in de keuken. Het staat bomvol met het meest ‘ouderwetsche’ taalgebruik en bevat naast basisrecepten voor jus en stamppot ook lekkere baksels. Wel allemaal bomvol suikers enzovoort, dus het is een groot experiment in de keuken om er nieuwe versies van te maken.
Recept
Deze taart kwam afgelopen weekend uit de oven en na de vulling gemaakt te hebben, moest ik watertandend twee uur wachten voor ik een hap mocht nemen. Wat een traktatie! En helemaal glutenvrij, suikervrij en tarwevrij. Op verzoek van mijn testpanel maak ik hem deze week weer.
Gang | Gebak |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 8 personen |
Voorbereidingstijd | 20 min |
---|---|
Bereidingstijd | 15 min |
Oventijd | 15 min |
Koeltijd | 1 uur 35 min |
Totaal | 2 uur 25 min |
Je ziet dat ik in dit recept gebruik maak van olijfolie, terwijl ik normaal vaak bak met kokosolie. Dit is eigenlijk meer uit gemak, omdat wij hier thuis veel olijfolie hebben staan van familie uit Griekenland. Zij produceren deze olijfolie zelf en daardoor is het veel minder geraffineerd dan de olijfolie die hier in de supermarkt wordt verkocht. Daarom vind ik het prima om ook af en toe met olijfolie te bakken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kokosolie gebruiken voor deze taart. Gebruik dan iets meer dan 55ml, ongeveer 80 gram moet voldoende zijn.
Deze taart kwam afgelopen weekend uit de oven en na de vulling gemaakt te hebben, moest ik watertandend 2 uur wachten voor ik een hap mocht nemen. Wat een traktatie! En helemaal glutenvrij, suikervrij en tarwevrij. Op verzoek van mijn testpanel maak ik hem deze week weer.
Oh en nogmaals, als je vaker van plan bent te bakken, raad ik je aan om een setje maatcups te kopen. Je kunt ze al voor een paar euro kopen, dus dat is de moeite waard. Het maakt het koken veel makkelijker!