Recepten Hoofdgerechten Stoofschotel

Ieder jaar als we op wintersport gaan, geniet ik van een flink bord goulash. In ons vaste skigebied  is namelijk een berghut waar ze echt de lekkerste goulash weten klaar te maken. Ze hebben zelfs een glutenvrije versie! Maar om nu een heel jaar te moeten wachten op lekkere goulash… Nu ik sinds een paar weken een slowcooker in huis heb, ging ik aan de slag met een eigen recept voor goulash uit de slowcooker. Heb je deze niet? Gebruik dan een ouderwetse braadpan.

Cookinglife Foodies
Goulash

Recept

Goulash

Deze typische Hongaarse stoofschotel is heerlijk op winterse dagen.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hongaars
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 8 uur 0 min
Totaal 8 uur 15 min

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 150 gram sperziebonen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram glutenvrij bloem
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • snuf cayennepeper
  • 650ml bouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 500 gram runderlappen

Hoe maak je goulash?

  1. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn (of pers deze). Dop de sperzieboontjes en snijd deze door de helft. Snijd de paprika’s in grove blokjes.
  2. Snijd de runderlappen in blokjes en 1 theelepel paprikapoeder en cayennepeper toe en hussel door elkaar.
  3. Heb je een slowcooker die op het vuur mag? Gebruik deze dan. Zo niet, pak een pan. Doe wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg het vlees toe en braad op hoog vuur een paar minuten aan.
  4. Haal de binnenpan van het vuur en zet deze in de slowcooker, of doe de inhoud van de pan in een slowcooker. Zeef nu het meel over het vlees (zo voorkom je klontjes) en hussel door.
  5. Voeg nu de paprika’s, sperziebonen, tomatenpuree, laurierblaadje, 1 theelepel paprikapoeder en de bouillon toe. Stel de slowcooker in op ‘laag’ en laat dit 8 uur garen.
  6. Serveer met (zilvervlies)rijst of gekookte aardappelen. Eet smakelijk!

Een slowcooker is zo ideaal voor dit soort gerechten. Je snijdt ‘s ochtends even de groenten en het vlees en vervolgens staat de goulash de hele dag zachtjes te pruttelen. Je hoeft er verder niet meer naar om te kijken en toch staat er ‘s avonds een heerlijke maaltijd op je te wachten. Ik ben fan van de slowcooker!

‘s Ochtends de groenten snijden is trouwens niet erg in het weekend, maar doordeweeks sta ik toch liever niet 20 minuten eerder op. Mijn wekker gaat al vroeg, dus nóg vroeger vind ik geen goed plan. Daarom snijd ik doordeweeks alle groenten vast in de avond, zodat ik het de volgende ochtend alleen nog maar allemaal in de slowcooker hoef te doen. Voor dit recept braad je dan nog in 5 minuten het vlees aan; dat is zo gepiept.