Recepten Hoofdgerechten

Wat een heerlijk comfort food kan een hamburger toch zijn. Waar sommige mensen soms (of vaker) verleid worden om ‘even’ snel door de drive-inn te gaan, krijg je mij echt niet zo ver. Hoeveel lekkerder zien deze glutenvrije hamburgers met focaccia brood er namelijk uit? Daar haalt zo’n pre-fab burger het bij mij echt niet bij, ook al kun je ze bij sommige ketens tegenwoordig ook glutenvrij krijgen. Deze hamburger smaakt zoveel beter, verser en puur. En door hem te serveren op een focaccia broodje in plaats van op een zompig hamburgerbroodje, krijgt je hamburger nog meer smaak!

Cookinglife Foodies
Hamburgers met focaccia

Recept

Hamburgers met focaccia

Eigengemaakte hamburgers zijn zoveel lekkerder dan van de bekende fastfood ketens. Varieer met de smaken en maak het helemaal zoals jij het lekker vind.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Porties 3 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 6 min
Totaal 16 min

Ingrediënten

  • 300 gram (mager runder) gehakt
  • 3 focaccia broodjes 
  • eventueel 75 gram (schapen)feta
  • 2 uien
  • 3 handjes rucola
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 25 kleine augurkjes
  • 3 theelepels gedroogde basilicum
  • 3 theelepels oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel dille
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • zout en peper

Hoe maak je hamburgers met focaccia ?

  1. Verwarm eventueel de oven voor op 200 graden
  2. Snipper 1 uitje fijn en snijd de andere ui in halve ringen.
  3. Meng het gehakt in een kom met de gesnipperde ui, 2 theelepels basilicum, 2 theelepels oregano, 1 theelepel tijm en 1 theelepel dille, 1 theelepel knoflook poeder, zout en peper. Kneed tot een bal.
  4. Maak van het gehakt 3 grote, platte burgers, liefst vierkant. Bak deze burgers met wat olijfolie in de pan gaar (zo’n 5-6 minuten), doe hier ook de uienringen bij.
  5. Meng de tomatenpuree met 1 theelepel oregano en 1 theelepel basilicum en leng aan met wat water. Doe dit op gevoel, steeds een klein beetje erbij tot het de dikte heeft die jij lekker vindt. Doe er zout, peper en knoflookpioeder naar smaak bij en proef even.
  6. Doe de focacciabroodjes in het broodrooster of in de oven (5 minuten op 200 graden). Snijd ze open als ze klaar zijn.
  7. Besmeer de onderkant van het focacciabroodje met tomatenpuree. Leg hier wat rucola op, erbovenop de burger. Beleg de burger met uienringen, halve augurkjes en wat stukjes feta.

Voor dit recept gebruik ik wel voorgebakken foccacia uit een verpakking (toch nog een beetje fastfood;), maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de bak gaan. Bekijk mijn recept voor focaccia met mozzarella en ui eens. Zo krijgt je Amerikaanse hamburger een heerlijk Italiaanse twist.

Natuurlijk kun je de hamburger helemaal samenstellen zoals jij lekker vindt, dus voeg vooral smaakmakers toe of laat dingen weg als je het niet lust. Je kunt ook avocado toevoegen; heerlijk!