Recepten Bakken Koeken Glutenvrij

Wist je dat volgens schattingen zo’n 10 tot 15% van de Europeanen lactose-intolerant is? Dat is dus 1 op de 8 mensen! Veel he? Bij een lactose-intolerantie kun je lactose, melksuiker dat van nature in melk aanwezig is, niet goed verteren. Als je dan toch producten met lactose eet, kunnen er klachten als buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en diarree ontstaan. Het is per persoon verschillend hoeveel lactose men kan verdragen.

Cookinglife Foodies
Haverkoekjes

Recept

Haverkoekjes

Eenvoudig gluten- en lactosevrij te maken.

Gang Koeken
Keuken Nederlands
Porties ca 15 koekjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totaal 45 min

Ingrediënten

  • 200 gram glutenvrije havermout of glutenvrije havervlokken 
  • 30 gram rijstmeel
  • 35 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • snufje zout
  • 40 gram kokosolie (wegen voor je het smelt)
  • 140 gram lactosevrije halfvolle yoghurt

Hoe maak je haverkoekjes?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Maal de havervlokken in een keukenmachine, als je havervlokken gebruikt. Doe anders de havermout in een kom. Doe hier dan het rijstmeel, de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda en zout bij.
  3. Smelt in een steelpan de kokosolie. Doe dit bij de havermout, samen met de lactosevrije yoghurt.
  4. Meng eerst goed met een lepel en daarna met je handen. Maak van het deeg dan koekjes. Je kunt ze natuurlijk in ieder vormpje maken; ik maakte hartjes van zo’n 2 cm dik en kreeg er ongeveer 15 uit dit deeg.
  5. Bak de koekjes in 20-30 minuten lekker bruin. Laat ze afkoelen, want ze zijn pas knapperig als ze helemaal zijn afgekoeld. Enjoy!

Als baby is bij mij een melkallergie vastgesteld; alle melk die erin ging, spuugde ik (nog harder) weer uit. Testen om te controleren op lactose-intolerantie waren er toen nog niet. Nog steeds ben ik overgevoelig voor melk en dat ligt vooral aan de melksuikers, de lactose. Met name koemelk mét lactose zorgt bij mij voor klachten, eigenlijk exact zoals ik ze hierboven heb beschreven. Daardoor ben ik heel blij met de lactosevrije producten die steeds meer in de schappen bij de supermarkt staan. De producten zijn bedoeld voor mensen met een lactose allergie en bevatten dus geen melksuiker (lactose) meer. Het smaakt en smeert net als een normaal zuivelproduct. Lactosevrije melk i sook ideaal om een lekkere cappucino mee te maken. 

Aan veel lactosevrije producten is niets toegevoegd, ook geen suikers. Dat vind ik altijd erg fijn om te zien. Zo weet je dat je een puur product eet. Een steeds grotere groep mensen in de maatschappij gaat steeds bewuster met voeding om en hierdoor komen er ook meer intoleranties en allergieën aan het licht. Ook als je normaal wel zuivel eet, is het helemaal niet slecht om af en toe eens de lactosevrije variant te gebruiken.