Recepten Bakken Koeken Glutenvrij Suikervrij

Deze glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes van rijstmeel en kastanjemeel bevatten alleen de fruitsuikers van één banaan. Dat is nog eens een fijn koekje dus! Echte zoetekauwen zullen deze koekjes misschien niet zoet genoeg vinden, maar toch zijn ze goedgekeurd door ‘gewone suikereters’;). Vegans kunnen trouwens het ei vervangen door een extra banaan, de consistentie zal dan wel iets veranderen. Maar het is echt een super lekker koekje om mee te nemen naar je werk of gewoon thuis als tussendoortje te eten.

Cookinglife Foodies
Hazelnoot koekjes

Recept

Hazelnoot koekjes

Deze glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes van rijstmeel en kastanjemeel bevatten alleen de fruitsuikers van één banaan. Dat is nog eens een fijn koekje dus!

Gang Koeken
Keuken Nederlands
Porties ca 12 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 95 gram kastanjemeel
  • 90 gram volkoren rijstmeel
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram hazelnoten, gehakt
  • 5 gedroogde vijgen, in stukjes gehakt
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout

Hoe maak je hazelnoot koekjes?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe het meel in een grote kom en doe hier de gehakte hazelnoten, vijgen, kaneel en zout bij.
  3. Laat in een andere kom de kokosolie smelten en prak vast de banaan.
  4. Doe dan de kokosolie bij het meel, samen met de geprakte banaan. Roer er snel het ei doorheen en doe er dan ook het vanille extract bij. Kneed het deeg goed door.
  5. Maak op een bakplaat met bakpapier mooie ronde koekjes en druk er nog een hazelnoot in ter garnering. Bak in 15-20 minuten tot de randjes bruin beginnen te worden. Ovens kunnen erg verschillen dus houd altijd de oven in de gaten.

Laatst had ik trouwens een gesprek op Twitter over suikers en in welke mate bepaalde suikers geraffineerd en dus bewerkt zijn. In mijn recepten zie je dat ik meestal gebruik maak van agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Agavesiroop is, ondanks de vele positieve verhalen, toch een behoorlijk bewerkt product en als je het uit recepten kunt weglaten zou ik dat ook zeker doen. Kokosbloesemsuiker staat bij mij op 1 als het om suikervervangers gaat, omdat het nagenoeg onbewerkt is en veel mineralen bevat.

De smaak is alleen niet zo zoet als bijvoorbeeld agavesiroop of normale suikers, dus soms val ik dan toch terug op wat agavesiroop. Maar waar kan, laat ik de extra suikers dus achterwege en daarom vind ik dit ook echt fijne koekjes. Probeer ze vooral eens uit en doe er desnoods wat extra vijgen of een schepje kokosbloesemsuiker doorheen. Geniet ervan!