Recepten Hoofdgerechten Bakken Ovenschotels Kerstrecept

Het recept is voor 8 tot 10 personen en perfect geschikt voor kerst. Hert is ook echt een stukje vlees dat bij kerst past. De gratin dauphinios smaakt werkelijk waanzinnig lekker door het eekhoorntjesbrood. Merry Christmas!

Cookinglife Foodies
Hertenbiefstuk

Recept

Hertenbiefstuk

met waanzinnige aardappelgratin

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 8-10 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Oventijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 30 min

Benodigdheden

  • Oven op  170 ºC
  • Keukenmachine (foodprocessor/hakmolen)
  • Ovenvaste braadpan
  • Steelpannetje
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 1,25 kg. hertenbiefstuk
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 50 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (ook wel porchini)
  • 5 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 1 el walnotenolie
  • 500 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • Peper & zout

Hoe maak je de hertenbiefstuk met aardappelgratin?

  1. Verhit de oven voor op 170 ºC. Maal het eekhoorntjesbrood in de keukenmachine tot het poeder is. Verwarm de room en melk in het pannetje op middelhoog vuur en roer de nootmuskaat en het eekhoorntjesbrood er doorheen. Maak op smaak met peper en zout.
  2. Was en schil de aardappels en snijd er dunne schijfjes van met een mandoline. Pel een teen knoflook en wrijf de ovenschaal hier mee in. Leg de schijfjes mooi in de schaal en schenk het roommengsel er overheen. De schaal gaat voor een uur de oven in, tot de bovenkant goudbruin is en de room bubbelt.
  3. Ondertussen bereid je de hertenbiefstuk: strooi er flink wat zwarte peper overheen en pel nog 4 tenen knoflook. Verhit 1 el. olijfolie en de walnotenolie in de braadpan en bak de biefstukken rondom bruin, dit is zo’n 2 minuten per kant. Neem de pan van het vuur. Zodra de aardappels nog 30 minuten in de oven moeten zet je de pan met hertenbiefstuk erbij. Deze laat je 12 minuten staan als je het vlees rare wilt, en 15 minuten voor rosé. Als de tijd verstreken is haal je de pan uit de oven en pak je het vlees in aluminiumfolie en laat je het rusten.
  4. Snijd de knoflook in plakjes, verhit de resterende olie in de braadpan (spoel deze niet om, het is lekker om de smaken te behouden) en bak de knoflook goudgeel. Snijd de hertenbiefstuk in mooie plakken, bestrooi met plakjes knoflook en serveer met de gratin. Eet smakelijk!  

Tip!

Voeg nog een heerlijke salade toe of zet er een schaal geroosterde groenten bij op tafel om je kerstdiner helemaal af te maken! 

Tip!
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.