Een tafel dekken volgens de etiquette is geen ‘rocket science’. Twee regels die je hierbij helpen zijn: van buiten naar binnen en van groot naar klein.

Bestek

Je begint met het bestek dat het verste van de borden af ligt. Vorken mogen links, messen en lepels rechts. De scherpe kant van de messen wijzen richting het bord. De vorken leg je als een soort van dakpannen naast elkaar. Zo ontstaat er een soort dakje/trappetje. Heb je een lepel nodig? Leg deze dan rechts naast de messen.

Dessertbestek

Dessertbestek mag boven het bord worden gelegd. Hierbij wijst de lepel naar links en het vorkje naar rechts. 

Handig ezelsbruggetje: de twee l’s en de twee r’s geven de richting van het bestek aan. Als je zowel een lepel als vork nodig hebt, ligt de dessertlepel bovenaan.

Bestek

Borden

De borden stapel je op elkaar. Dit doe je van groot naar klein. Eerst het onderbord, dan het dinerbord, voorgerecht bord en tot slot een soepkom. Het onderbord wordt meestal alleen gebruikt voor de sier.

Borden

Glazen

De glazen staan rechtsboven de borden/bestek. Deze zijn opgesteld in een soort van driehoek. Het waterglas staat linksonder, het rode wijnglas daar iets boven(in het midden) en het witte wijnglas rechtsonder. 

De rode wijn schenk je altijd in het grotere glas. Net als bij het bestek geldt: wat het verste weg staat, wordt het eerst gebruikt (van buiten naar binnen). Heb je minder dan drie glazen, plaats ze dan in een diagonale lijn. Waarbij het witte wijnglas boven het buitenste mes staat en het rode wijnglas boven het binnenste mes.

Glazen

Servetten

Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.

Be creative: rol het servet in een servetring of vouw er een mooie vorm van. Je kunt voor papieren servetten gaan, maar ook voor linnen of stoffen servetten. Deze hebben een wat chiquere uitstraling.

Servetten

Tafelkleed

Een tafelkleed zorgt voor een sfeervolle uitstraling. Kies er eentje die bij jouw diner thema past. Het tafelkleed moet niet te lang en ook niet te kort zijn, maar het geheel gewoon goed bedekken. Let ook op het materiaal. Een tafelkleed van katoen en linnen kreukt snel. Voor een chique look is een tafelkleed van polyester of polykatoen daarom een betere keuze.

Tip: Wil je echt voor super classy gaan, dan kun je ervoor kiezen om onder elk bord een tafelloper neer te leggen. Ga daarbij voor een kleur die matcht met het tafelkleed, zodat het geheel niet te druk wordt.

Tafelkleed

Kaarsen

Tijdens een diner wil je een gezellige sfeer creëren. Hoe kan dat beter, dan met kaarsen. Kies voor dinerkaarsen, dit zijn lange kaarsen die mooi boven de gerechten uitkomen. Zet de kaarsen in het midden van de tafel of wissel lange en korte kaarsen met elkaar af, voor een speels effect. Dinerkaarsen zijn erin verschillende soorten en kleuren. Neem bijvoorbeeld de swirl dinerkaarsen, dit zijn gedraaide kaarsen die net wat anders zijn, dan andere! Voor welke kaarsen ga jij?

Kaarsen

Finishing touch

tafelaankleding