Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?

Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?

Geef je diner een extra touch en dek de tafel volgens de etiquette. Maruh, hoe doe je dat ook alweer? No stress, wij leggen het je stap voor stap uit. Binnen 10 minuten is jouw tafel een plaatje!

Bestek

Een tafel dekken volgens de etiquette is geen ‘rocket science’. Twee regels die je hierbij helpen zijn: van buiten naar binnen en van groot naar klein. Je begint dan ook met het bestek dat het verste van de borden af ligt.

Vorken, messen en lepels

Vorken mogen links, messen en lepels rechts. De scherpe kant van de messen wijzen richting het bord. De vorken leg je als een soort van dakpannen naast elkaar. Zo ontstaat er een soort dakje/trappetje. Heb je een lepel nodig? Leg deze dan rechts naast de messen.

Dessertbestek

Dessertbestek mag boven het bord worden gelegd. Hierbij wijst de lepel naar links en het vorkje naar rechts. Handig ezelsbruggetje: de twee l’s en de twee r’s geven de richting van het bestek aan. Als je zowel een lepel als vork nodig hebt, ligt de dessertlepel bovenaan.

Borden

De borden stapel je op elkaar. Dit doe je van groot naar klein. Eerst het onderbord, dan het dinerbord, voorgerecht bord en tot slot een soepkom. Het onderbord wordt meestal alleen gebruikt voor de sier.

Glazen

De glazen staan rechtsboven de borden/bestek. Deze zijn opgesteld in een soort van driehoek. Het waterglas staat linksonder, het rode wijnglas daar iets boven(in het midden) en het witte wijnglas rechtsonder. 

De rode wijn schenk je altijd in het grotere glas. Net als bij het bestek geldt: wat het verste weg staat, wordt het eerst gebruikt (van buiten naar binnen). Heb je minder dan drie glazen, plaats ze dan in een diagonale lijn. Waarbij het witte wijnglas boven het buitenste mes staat en het rode wijnglas boven het binnenste mes.

Servetten

Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.

Be creative: rol het servet in een servetring of vouw er een mooie vorm van. Je kunt voor papieren servetten gaan, maar ook voor linnen of stoffen servetten. Deze hebben een wat chiquere uitstraling.

Tafelkleed

Een tafelkleed zorgt voor een sfeervolle uitstraling. Kies er eentje die bij jouw diner thema past. Het tafelkleed moet niet te lang en ook niet te kort zijn, maar het geheel gewoon goed bedekken. Let ook op het materiaal. Een tafelkleed van katoen en linnen kreukt snel. Voor een chique look is een tafelkleed van polyester of polykatoen daarom een betere keuze.

Tip: Wil je echt voor super classy gaan, dan kun je ervoor kiezen om onder elk bord een tafelloper neer te leggen. Ga daarbij voor een kleur die matcht met het tafelkleed, zodat het geheel niet te druk wordt.

Finishing touch

Oké, dit staat niet in de etiquette, maar je tafel een beetje leuk aankleden kan nooit kwaad! Denk aan kaarsen, kandelaars, bloemen, takken of leg een gedecoreerde houten plank in het midden. Houd er rekening mee dat de decoratie niet hinderlijk is voor de gasten. Inspiratie nodig? Bekijk dan eens onze stijlvolle gedekte tafels en shop the look!

Et voilà, eet smakelijk!