Koekenpannen zijn erin verschillende materialen. Zo heb je koekenpannen van keramisch, gietijzer, RVS, aluminium en staal. Deze verschillende materialen hebben ook allemaal een andere manier van schoonmaken.

Type koekenpan

Schoonmaken

Keramische koekenpan schoonmaken

  • Laat de pan eerst wel afkoelen, voordat je begint met schoonmaken.
  • Verwijder achtergebleven olie of bakvet met droog keukenpapier.
  • Laat de pan in warm afwaswater weken. Kies voor een mild afwasmiddel. 
  • Veeg ten slotte de pan schoon, zonder te schrobben.

Let op: 
Doe nooit je keramische pannen in de vaatwasser.
Belangrijk bij keramische pannen is, dat je nooit, maar dan ook nooit schrobt. 

Gietijzeren koekenpan schoonmaken

  • Maak de pan direct na gebruik schoon. De pan is dan nog warm waardoor het reinigen veel makkelijker gaat. 
  • Je kan een gietijzeren pan het beste schoonmaken met heet water en een afwasborstel.
  • Spoel de pan goed af en veeg hem daarna schoon met keukenpapier.
  • Breng met wat keukenpapier een dun laagje olie op de binnenkant van de gietijzeren pan aan. Nu is de pan helemaal klaar voor een volgend gebruik! 

Let op:
Laat de gietijzeren pan nooit weken in water, de pan kan dan gaan roesten.
Zet de pan niet in de vaatwasser, gietijzeren pannen zijn daar niet geschikt voor.
Maak de gietijzeren pan nooit schoon met zeep of staalwol.

RVS koekenpan schoonmaken

  • RVS pannen lijken nooit helemaal schoon te worden. Laat de pan een uurtje weken in een schepje soda en boen het daarna schoon met een zachte spons of borstel.
  • Spoel en droog daarna goed af!

Aluminium koekenpan schoonmaken

  • Gebruik heet water met een druppeltje afwasmiddel
  • Maak cirkelvormige bewegingen en wrijf op deze manier de pan schoon
  • Spoel de aluminium koekenpan goed af met water
  • Droog de pan af met een zachte doek

Stalen koekenpan schoonmaken

  • Spoel de pan af met water en maak hem schoon met een afwasborstel
  • Droog de pan na het wassen goed af
  • Verzorg hem met een druppel olie en smeer dit uit over de pan met keukenpapier
     

Koekenpan goed schoonmaken

Om een koekenpan goed schoon te maken, moet je ook de buitenkant van de koekenpan schoonmaken. Hier wordt mee bedoeld dat je de onderkant en de bodem ook moet schoonmaken. 

De onderkant van de pan kan na veel gebruik zwart uitslaan. De onderkant kun je schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een mengsel van water en een lepel baking soda en doe dit op een schuursponsje. Afhankelijk van het materiaal is het wel van belang dat je niet té veel druk zet, te veel druk kan voor beschadigingen aan de pan zorgen.
 

Koekenpan goed schoonmaken

Aangebrande koekenpan schoonmaken

Verschillende mogelijkheden

Afwasmiddel

Zet de aangebrande pan terug op het vuur. Vul de pan met een bodempje water en een scheutje afwasmiddel. Breng het aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. De aangekoekte resten kun je los maken met een houten lepel. Giet het water weg en was de pan af met een sponsje.

Azijn

Bij azijn gebruik je niet heet water, maar koud water. Voeg wat azijn in je pan met koud water. Laat dit een kwartiertje weken en vuil zal los komen, schrob hierna met een afwasborstel de aangebrande resten los. 

Baking soda

Strooi een beetje baking soda op de aangekoekte resten en vul de pan vervolgens met warm water. Laat dit een tijdje weken en hierna kun je het heel gemakkelijk schoonmaken. 
 

Zout 

Strooi wat zout in de pan en vul hem vervolgens met warm water. Laat de pan zo een paar uurtjes weken en spoel de pan daarna schoon.

Let op: doe dit zeker niet bij een antiaanbakpannen!

Cola 

Giet een beetje cola in de nog warme pan en laat dit enkele uren weken. De aangebrande resten zullen vanzelf loskomen. Was de pan af en klaar! Cola helpt niet alleen bij het krijgen van een schone koekenpan, maar je kunt er ook roest mee verwijderen. Multifunctioneel dus! 

Vaatwastablet

Doe een half vaatwastablet in de pan en giet er heet water over. Laat de pan een nachtje weken en de volgende dag zijn alle restjes los gelaten. Was de pan af en spoel goed na met water.
 

Met of zonder antiaanbaklaag

Koekenpannen

Koekenpannen zijn er met of zonder antiaanbaklaag. Een antiaanbaklaag maakt het koken een stuk gemakkelijker, omdat het eten niet aan de pan kleeft en minder snel aanbrandt. Dit heeft als voordeel dat je bij het koken minder vet of olie hoeft te gebruiken. Met een pan zonder antiaanbaklaag kun je op hoge temperaturen bakken en schroeit je eten snel dicht. Je moet deze pannen wel goed invetten om aanbakken te voorkomen. 

Koekenpan schoonmaken met antiaanbaklaag

Een koekenpan kan verschillende antiaanbaklagen hebben, zoals een koekenpan met standaard antiaanbaklaag, een keramische antiaanbaklaag of een geëmailleerde antiaanbaklaag. Al deze lagen kunnen op dezelfde manier schoongemaakt worden.
Bij het schoonmaken van een koekenpan met antiaanbaklaag moet je wel opletten dat deze laag niet beschadigd, anders wordt de pan onbruikbaar. Pannen met een antiaanbaklaag kun je het beste schoonmaken met alleen heet water en een afwasborstel. Na de tijd drogen met keukenpapier, zo wordt de vetlaag verwijderd, maar de antiaanbaklaag blijft.

Koekenpan schoonmaken met antiaanbaklaag

Koekenpan schoonmaken zonder antiaanbaklaag

Een koekenpan zonder antiaanbaklaag schoonmaken kan het beste met biotex, soda of azijn, dit zijn effectieve middelen. Laat dit samen met wat water op laag vuur in de pan koken en de aangekoekte etensresten laten zo los.
 

Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag
Koekenpan schoonmaken zonder antiaanbaklaag

Relevante producten