Recepten Suikervrij Vegetarisch Glutenvrij Hoofdgerecht

Eigenlijk is de letterlijke vertaling van melanzane alla parmigiana: aubergine met Parmezaanse kaas. Het ziet eruit als een soort lasagne, maar de laagjes bestaan hier uiteraard uit gegrilde aubergine met kaas en mozzarella in tomatensaus. Alleen al bij het idee begin ik te watertanden. Voorlopig staat er geen trip naar Italië op de planning, dus moest ik zelf maar aan de slag met een recept voor glutenvrije melanzane alla parmigiana.

Cookinglife Foodies
Melanzane alla parmigiana

Recept

Melanzane alla parmigiana

Ook heerlijk om te eten als lunch!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties Voor 3-4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 1 uur 0 min
Oventijd 35 min
Totaal 1 uur 35 min

Ingrediënten

  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 theelepels oregano
  • Peper en zout
  • Handje verse basilicum, fijngesneden
  • 3 grote aubergines
  • Glutenvrij meel, zo’n 100 gram denk ik
  • 100 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 125 g mozzarella, in plakjes

Hoe maak je melanzane alla parmigiana?

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit de uitjes even aan en doe de knoflook erbij. Voeg na een paar minuten de gepelde tomaten en oregano toe. Breng langzaam aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  2. Snijd ondertussen de aubergine over de lengte in dunne plakken. Leg wat glutenvrij meel op een bordje en haal de plakken aubergine hier aan beide kanten doorheen. Doe wat olijfolie in de pan en bak de plakken aubergine mooi goudbruin. Laat ze uitlekken op een bordje met wat keukenpapier.
  3. De saus kun je na 15 minuten met een staafmixer of in de blender pureren (wat grover laten kan ook). Doe dit daarna weer in de pan, voeg zout, peper en de basilicum toe en laat nog 10 minuutjes pruttelen. De geur is fantastisch!
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de ovenschaal eerst met een laagje tomatensaus. Bedek dan de saus met plakken aubergine. Hierover doe je weer een laagje tomatensaus en daaroverheen parmezaanse kaas. Herhaal dit tot je ovenschaal vol is, maar sluit af met een laagje tomatensaus. Over de laatste laag tomatensaus doe je lekker wat extra parmezaanse kaas en als laatste bedek je de melanzane met plakjes mozzarella.
  5. Bak in ongeveer 35 minuten mooi goudbruin en laat dan nog even 10 minuutjes afkoelen voor je gaat eten. Hopelijk genieten jullie er net zo van als ik!

Moeilijk is het niet om zelf melanzane te maken, maar het is wel een tijdrovend werkje. Je moet de aubergine plakken namelijk met meel bestrijken en dan even grillen in de pan tot ze mooi goudbruin zijn. Dat neemt wel wat tijd in beslag, maar zoals de echte Italiaanse nonna’s zouden zeggen: koken werkt mediterend. Ik weet niet of ze dat zouden zeggen, maar ik zie het helemaal voor me! En voor mij werkt het wel zo.

Een mede-blogger had een lekker simpel recept voor melanzane op haar blog staan en ik houd wel van simpel. Het standaard meel heb ik vervangen voor glutenvrij meel. Je kunt eigenlijk ieder type glutenvrij meel gebruiken. Ik gebruikte rijstmeel. De volgende dag is de melanzane eigenlijk nóg lekkerder en je kunt ‘m heerlijk meenemen als lunch naar je werk. Ik heb echt gesmuld en hoop dat jij dat ook zal doen!