Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Vegan Vegetarisch Recepten Tussendoor Bijgerecht

Houd jij ook van pittig eten? Ik ben er dol op! Eén van mijn favoriete gerechten om te maken is Kimchi. Dit Koreaanse gerecht wordt ook wel de ‘verzonken groente’ genoemd, omdat het tijdens het bereidingsproces als het ware ‘zinkt’ in zijn eigen sappen en fermenteert. Door het fermentatieproces komen er een tal aan rijke smaken vrij, waardoor de Kimchi verandert in een smaaksensatie! Lees mijn Kimchi recept om erachter te komen hoe jij zélf dit heerlijke gerecht kunt maken.

Recept

Kimchi

Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht van gefermenteerde Chinese kool met een pittige en frisse smaak. De kool wordt gezouten, gespoeld en vervolgens gemengd met een pittige pasta van gember, knoflook, ui, Koreaanse radijs, wortel en Gochugaru (Koreaanse chilivlokken). Na goed mengen wordt de kimchi in potten opgeslagen en kan het direct gegeten of gefermenteerd worden voor een intensere smaak. Strooi er sesamzaadjes over voor een extra smaakvolle afwerking.

Gang Bijgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4 kilo Kimchi

Bereidingstijd

Bereidingstijd 45 min
Totaal 2 uur en 45 minuten

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 3 kilo Chinese kool
  • 1 Koreaanse radijs of Japanse Daikon te vinden in de toko, deze is wit/groen van kleur en groter dan de normale radijs
  • 1 wortel
  • 7 bosuien
  • 1 ui
  • 24 teentjes knoflook
  • 5 gram fijngehakte verse gember
  • 250 gram Koreaanse hete peper vlokken Gochogaru of naar smaak te vinden in de toko
  • 70 gram zout
  • 2 eetlepels bruine of witte kristalsuiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml water
  • 1 handvol sesamzaadjes topping

Hoe maak je kimchi?

    1. Was de Chinese kool goed en snijd het in vier kwarten door het vier keer in de lengte te snijden. Je kunt de kool ook in kleine stukjes snijden. Dit maakt het inzouten en het aanbrengen van de specerijen wat makkelijker. Ik vind dit zelf een fijne methode om te gebruiken, omdat je er dan ook snel een snack van kan maken.
    2. De volgende stap is het inzouten van de Chinese kool waardoor de groente vocht zal verliezen en zal krimpen. Pak een grote pan of emmer waar alle kool in past. Pak de kwarten Chinese kool en strooi zout tussen elk blad en leg deze in de pan of emmer. Als je de Chinese kool in kleine stukjes hebt gesneden, leg je alle stukjes kool in de pan of emmer en strooi je er het zout overheen waarna je het goed door elkaar mengt. Daarna volg je dezelfde stappen als de normale wijze van bereiden.
    3. Wissel tijdens het inzouten de bovenste en onderste stukken Chinese kool met elkaar om. Door het water dat vrij komt, zullen de onderste stukken zouter zijn. Draai de kool daarom elk half uur minimaal 4 keer om, dit duurt dus 2 uur lang.
    4. In de tussentijd kun je alvast de Koreaanse radijs en wortel in reepjes snijden en de bosuien in kleine ringetjes. Vervolgens breng je de (rijste)bloem, water en suiker al roerend aan de kook in een steelpan tot het langzaam een dik papje wordt. Zodra het mengsel dik wordt, kun je het van het vuur halen en laten afkoelen. 
    5. Maal de gember, knoflook en ui in een keukenmachine fijn of snijd de specerijen met een mes fijn. Als het papje is afgekoeld, kun je de specerijen hierin toevoegen samen met de Gochugaru (Koreaanse hete peper vlokken). Meng het goed door elkaar en voeg daarna ook de gesneden groenten toe aan het mengsel. 
    6. Heb je de kool minstens 4 keer omgedraaid, elk half uur? Dan is de Chinese kool wat zachter en flexibeler geworden. Spoel de kool minstens twee keer goed zodat het niet meer zo zout is, en laat het in een vergiet drogen. 
    7. Als je de kool in vier kwarten hebt gesneden, dan breng je tussen elk blad een laagje van het mengsel aan. Gebruik hiervoor handschoenen, want het Kimchi mengsel geeft erg veel af! Vouw de kool vervolgens een beetje dubbel en leg het in een goed afsluitbare vershoudbak of pot, zoals een weckpot. Als je de kool vooraf in kleine stukjes hebt gesneden, dan kun je de stukjes kool eenvoudig mengen met het specerijenmengsel.Nu kun je het gaan bewaren of direct lekker gaan smullen van de Kimchi!   Serveertip: strooi wat sesamzaadjes op de Kimchi voor een extra lekkere smaak.