Welkom!
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Pannen inbranden

Wok inbranden


Heb je recent een nieuwe wokpan van staal gekocht? Goede keuze! Maar let op: deze wokpannen hebben wat meer onderhoud nodig dan sommige anderen pannen.

Een aluminium pan is vaak al voorzien van een anti-aanbaklaag. Bij een stalen wokpan moet je zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag aanbrengen. Dit kun je doen door de wok in te branden. Op internet zul je meerdere manieren voor een wok inbranden vinden. Bij Cookinglife maken we je graag wegwijs in het creëren van een eigen anti-aanbaklaag, zodat jij het beste uit je wok kan halen. Naast het aanbrengen van de anti-aanbaklaag is het onderhoud ook van belang. Lees op deze pagina hoe je een wok inbranden en reinigen op een juiste manier kunt doen.

Wok inbranden

Hoe werkt het inbranden van een wok?

Een wok inbranden en daarmee het aanbrengen van een anti-aanbaklaag kun je in twee stappen doen.

Stap 1
Voor je begint met het inbranden van je wokpan, raden we je aan de wok eerst te reinigen. Was de wok met de hand af met een milde afwasmiddel en warm water. Droog de wok daarna goed af met een theedoek. Zo start je met een schone pan!

Stap 2
Na het reinigen kun je beginnen met je wok inbranden. Voeg een kleine hoeveelheid neutrale olie (zonnebloem-, lijnzaad-, koolzaadolie) aan de wokpan toe en plaats het op een niet te hete warmtebron. Gebruik geen olijfolie. Het verbranden van de olie kan een nare geur met zich meebrengen, dus vergeet niet de afzuigkap aan te zetten. Wacht tot de olie walmt, zet de warmtebron uit en laat de wok afkoelen. Smeer met een keukenpapiertje de overgebleven olie door de wokpan. De pan zal nu wat donkerder worden. Herhaal dit proces een aantal keer tot de wok een mooi egaal donkerbruin laagje krijgt.

Je wok is nu ingebrand en voorzien van een natuurlijke anti-aanbaklaag. De wok is klaar voor gebruik! Hoe vaker je iets bereid in je wok, hoe beter de pan zijn werk gaat doen.

Hoe maak je een ingebrande wok schoon?

Na het inbranden van de wok wil je natuurlijk je anti-aanbaklaag behouden. Met het verkeerd reinigen van de pan kan je ook gemakkelijk je anti-aanbaklaag weer verwijderen. Daarom is het van belang de wokpan zo te reinigen dat je de anti-aanbaklaag behoudt, maar je de bakresten wel kan verwijderen. De ingebrande wok kan niet in de vaatwasser. Gebruik ook geen afwasmiddel, deze beschadigt de natuurlijke anti-aanbaklaag. Was de pan met warm water en met de hand af. Reinig de pan door een klein beetje water met veel zout te verhitten: hierdoor komen eventuele bakresten los. Droog de pan met een schone theedoek.
 
Als je merkt dat de natuurlijke anti-aanbaklaag niet gelijkmatig verdeeld is, kun je eenvoudig de laag weer verwijderen. Gebruik hiervoor afwasmiddel en een schuursponsje om de laag er af te boenen. 

Stalen wokpan kopen

Een stalen wokpan kopen? Cookinglife beschikt over een verschillende stalen wokpannen. Bekijk eens van het merk Paderno de Paderno wokpan. Deze pannen zijn van plaatstaal gemaakt, waardoor je op een hoge temperatuur kunt roerbakken. Of kies voor een Paderno koekenpan, zoals de pannenkoekenpan of vispan. Plaatstaal staat bekend om zijn perfecte warmtegeleiding. Ideaal voor gerechten die in een korte tijd hoge temperaturen nodig hebben en op een lagere temperatuur moeten nagaren. Je hebt je vis nog nooit zo krokant gebakken!