Pannen inbranden

Heeft u recent een nieuwe stalen pan gekocht? Dan moet deze natuurlijk worden voorbereid op het eerste gebruik! Dit kan eenvoudig gedaan worden door de pan in te bakken of in te branden. Hiervoor zijn diverse methodes in omloop waarbij de één het uitgebreid doet door bijvoorbeeld het bakken van rauwe aardappelen en de ander de pan liefst vijf keer met olie voorbehandeld voordat deze daadwerkelijk wordt gebruikt. Het is niet onze bedoeling om in deze keuzegids zoveel mogelijk methodes te behandelen.  Wij gaan u dan ook slechts één manier adviseren zodat u snel en met veel plezier aan de slag kunt met uw nieuwe stalen pan. 

Pan inbranden

Hoe werkt het inbranden?

Voordat u begint met het inbranden van uw stalen pan is het ontzettend belangrijk om aller eerst de pan te reinigen met warm water, mild afwasmiddel en een afwasborstel. Droog hierna de stalen pan goed af met een schone theedoek. Na de reiniging is het tijd om de pan te gaan inbranden. Zet de stalen pan op het vuur en laat deze goed warm worden. Zorg hierbij wel dat u de afzuigkap aanzet. Hierna is het noodzakelijk om een kleine hoeveelheid neutrale olie in de pan te doen. Hiervoor kunt u het beste koolzaad, lijnzaad of zonnebloemolie gebruiken. Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen wals u de olie constant door de stalen pan. Doe dit een paar minuten en neem dan de olie af met een flinke prop keukenpapier. Herhaal vervolgens dit proces een aantal keer, zodat uw pan gaat verkleuren. Indien er een mooi egaal donkerbruin laagje is onstaat, beschikt de stalen pan over een natuurlijke anti-aanbaklaag! 

Als het gelukt is om de pan te laten verkleuren, is het tijd om de stalen pan te gaan warm stoken. Hierbij is het noodzakelijk dat u wacht op rookvorming. Zodra er rookvorming is onstaan, kunt u de pan van het vuur halen en zorgvuldig de olieresten verwijderen met een keukenrol. Hierna kunt u de stalen pan laten afkoelen en reinigen. Het reinigen kan gedaan worden door de pan onder de hete kraan te houden en met een afwasborstel goed af te spoelen. Gebruik hierbij geen afwasmiddel, want dit beschadigd de natuurlijke anti-aanbaklaag! Tevens is het noodzakelijk om de stalen pan goed te drogen met een schone theedoek voordat u de pan opbergt. 

Waarom gaat het inbranden mis?

Indien dit de aller eerste keer is dat u een pan gaat inbranden, kan het gebeuren dat dit niet vlekkeloos verloopt. Dit is helemaal geen ramp, want het inbranden is een vak apart. Als u merkt dat de laag die tijdens het inbranden is ontstaan niet mooi gelukt of gelijkmatig verdeeld is, dan kunt u eenvoudig deze laag weer verwijderen. Dit kunt u op verschillende manieren doen. De gebruikelijke manier is het afwassen met afwasmiddel en een schuursponsje, maar het beste werkt het om een laag van 0.5 cm zout in de stalen pan te strooien. Hierna laat u de pan zo'n 10 minuten op halfhoog vuur staan. Houdt er echter wel rekening mee dat u regelmatig moet boenen om de laag volledig weg te krijgen om uiteindelijk opnieuw te kunnen beginnen.

Ook is een veel voorkomend probleem dat niet de juiste olie wordt gebruikt tijdens het inbranden. Het is namelijk  ontzettend belangrijk om een neutrale olie te gebruiken die hoge temperaturen kan bereiken. Dit zijn oliën zoals lijnzaad, koolzaad of zonnebloemolie. Het is niet aan te raden om olijfolie te gebruiken voor het inbranden van pannen, omdat deze olie niet neutraal is en daardoor geen hoge temperaturen kan verdragen.