Schoonmaken na gebruik
Zoals met alle goede pannen laat je hem eerst wat afkoelen voor je hem onder de kraan houdt. Heet water kan heet zijn, maar het is waarschijnlijk een stuk koeler dan de hitte waaraan de pan zojuist op het fornuis is blootgesteld. Zou je hem meteen onder (koud) water houden? Dan krijgt het staal een thermische schok te verduren, waar hij niet beter van wordt.
Houd de pan daarom onder een hete kraan en borstel hem met een zo schoon mogelijke afwasborstel goed uit. Gebruik geen afwasmiddel, maar laat het water zijn werk doen. Eventueel eventjes laten weken is geen probleem, maar laat hem niet een hele nacht koud staan.
Hardnekkige eiwitten? Zout is de oplossing!
Soms heb je last van hardnekkige eiwitresten die keihard zijn aangekoekt. Onmogelijk om onder de kraan met een borstel te doen of op het vuur te zetten vol met water en afwasmiddel, dit zijn echte no-go’s!
De oplossing is dan als volgt:
- Maak de pan goed droog en zet hem op laag vuur.
- Doe er een half kopje zout in en pak wat keukenpapier.
- Met het keukenpapier gebruik je het zout als een soort licht schuurmiddel waarmee je de eiwitten uit de pan boent.
- Wanneer je merkt dat het zout vrij door de pan schuift, weet je dat alle resten losgekomen zijn. Je kunt het zout dan weggooien.
- Een schone pan is het resultaat!
- Smeer eventueel een paar druppels olie uit over de pan voor wat extra bescherming