Plaatstalen pannen

Gietijzeren pannen

Koperen pannen

RVS pannen

De meeste huishoudens gebruiken een pan met antiaanbaklaag, maar wist je dat bijna elke pan met een antiaanbaklaag, teflon bevat? Dit kan bij goed gebruik geen kwaad, maar wanneer deze pannen te heet worden, komen stoffen zoals PFOA en PFAS vrij. Deze chemicaliën zijn extreem schadelijk voor mens en milieu. Een antiaanbaklaag met krassen, moet je gelijk weg doen!
De meeste huishoudens gebruiken een pan met antiaanbaklaag, maar wist je dat bijna elke pan met een antiaanbaklaag, teflon bevat? Dit kan bij goed gebruik geen kwaad, maar wanneer deze pannen te heet worden, komen stoffen zoals PFOA en PFAS vrij. Deze chemicaliën zijn extreem schadelijk voor mens en milieu. Een antiaanbaklaag met krassen, moet je gelijk weg doen!
Een pan van plaatstaal is gemaakt van 99% ijzer dus een natuur product. Deze pannen moeten voor het eerste gebruik ‘ingebrand’ worden. Dit heet ook wel seasonen. Dit is niet moeilijk, maar kost even wat tijd. Door het inbranden van deze pannen ontstaat er een zwarte laag, deze laag functioneert als antiaanbaklaag.
Stel er vindt kook ‘drama’ plaats, dan is het niet onherstelbaar met deze pan. In het ergste geval poets je de pan weer schoon en brand je hem opnieuw in. Als dit met een teflon-pan gebeurt, kan je hem na het kook drama weggooien! Houd je pan goed vet, want plaatstaal kan anders makkelijk roesten. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pannen wel een leven lang mee kan gaan.
Pannen van gietijzer zijn gemaakt voor het leven, tenzij hij valt.
Voordelen
Onderhoud
Wil je de voordelen van een gietijzeren pan, maar niet het onderhoud? Dan zijn geëmailleerde gietijzeren pannen de beste keuze! Geëmailleerd gietijzer zegt het al, het is afgewerkt met email. Email is een superdun laagje glas en werkt hierdoor vrijwel hetzelfde als een teflon antiaanbaklaag, maar dan zonder giftige stoffen. Deze pannen zijn gemakkelijk schoon te maken.
Koperen pannen zijn vooral populair onder chef-koks, die gebruiken ze vaak voor het maken van sauzen.
Voordelen
Roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hoge temperaturen. Producten die je bakt in een roestvrijstalen pan blijven de eerste paar minuten plakken aan de bodem. Geen zorgen, dit hoort zo! Wanneer de eiwitten stollen en het product karamelliseert, laat het vanzelf los. Heb geduld en beweeg jouw gerecht pas als deze helemaal los is gekomen. Roestvrijstalen pannen zijn vaak voorzien van een sandwich- of multiplybodem, waar aluminium of koper in verwerkt zit. Hierdoor zijn het goede warmtegeleiders en blijft je eten lang warm. De pannen kunnen in de vaatwasser, maar blijven langer mooi als je ze met de hand afwast.