Een pan van plaatstaal is gemaakt van 99% ijzer dus een natuur product. Deze pannen moeten voor het eerste gebruik ‘ingebrand’ worden. Dit heet ook wel seasonen. Dit is niet moeilijk, maar kost even wat tijd. Door het inbranden van deze pannen ontstaat er een zwarte laag, deze laag functioneert als antiaanbaklaag.
Stel er vindt kook ‘drama’ plaats, dan is het niet onherstelbaar met deze pan. In het ergste geval poets je de pan weer schoon en brand je hem opnieuw in. Als dit met een teflon-pan gebeurt, kan je hem na het kook drama weggooien! Houd je pan goed vet, want plaatstaal kan anders makkelijk roesten. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pannen wel een leven lang mee kan gaan.
Voordelen
- Kan goed tegen hoge temperaturen.
- Je kunt stalen kookgerei gebruiken.
- Is betaalbaar.
Onderhoud
- Pan moet ingebrand worden voor gebruik.
- Maak de pan schoon met alleen water, dus zonder afwasmiddel!
- Na gebruik moet hij gelijk worden afgedroogd en eventueel ingevet worden (staal kan anders gaan roesten).