Wat is het verschil tussen aanzetten en slijpen?

Hoe gebruik je een aanzetstaal?
Methode 1. Ondersteund

Methode 2. Onderhands

Met een goed, scherp mes snij je makkelijker en werk je veiliger. Door je kostbare messen regelmatig te onderhouden verleng je de levensduur van de messen en zorg je ervoor dat jouw messen altijd in topconditie zijn. In deze blog lees je over de verschillen tussen een aanzetstaal en een messenslijper en geven we je handige tools voor het gebruiken van een aanzetstaal.
Met een goed, scherp mes snij je makkelijker en werk je veiliger. Door je kostbare messen regelmatig te onderhouden verleng je de levensduur van de messen en zorg je ervoor dat jouw messen altijd in topconditie zijn. In deze blog lees je over de verschillen tussen een aanzetstaal en een messenslijper en geven we je handige tools voor het gebruiken van een aanzetstaal.
Een aanzetstaal dient enkel als onderhoudsmiddel en is te vergelijken met bijvoorbeeld schoensmeer bij schoenen. Bij regelmatig gebruik van het aanzetstaal verleng je de duur van de scherpte van het mes. Het aanzetten zorgt ervoor dat kleine braampjes (die op de snede ontstaan) weer recht worden gezet, hierdoor vliegt het mes weer een stuk makkelijker door de etenswaren heen. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van zowel een wetsteen als een messenslijper.
Het grootste verschil tussen een aanzetstaal en een messenslijper is het al dan niet wegnemen van materiaal. Aanzetstalen zijn gemaakt van staal en zijn bedoeld voor het terugzetten van bramen, waardoor de snede weer soepel door het product snijdt met minder weerstand. Messenslijpers zijn daarentegen keramisch of gediamanteerd en nemen relatief veel staal weg.
Nu je weet wat een aanzetstaal doet, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe het werkt. Bij het gebruik van een aanzetstaal is het belangrijk om te weten onder welke hoek het mes aangezet moet worden en hoe hard het staal van het lemmet is.
Slijphoek
Indien je het mes met de verkeerde hoek slijpt, kun je het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als je het het mes met een te grote of te kleine snijhoek slijpt. De juiste slijphoek bepaal je door te kijken naar de hoeken van je mes. Want hoe kleiner de hoek, des te scherper het mes. Zo is de hoek van een Japanse mes heel klein door de harde staalsoort, en kan het mes dus zeer scherp geslepen worden. Europese messen worden gemaakt van een zachtere staalsoort en worden dan ook onder een grotere hoek geslepen.
Hardheid
Een aanzetstaal, gemaakt van staal, heeft geen functie op messen met een hardheid van meer dan 58 HRC. Deze messen zijn immers zo hard dat dit in het aanzetstaal snijdt. Om deze messen aan te zetten, moet je een keramisch aanzetstaal gebruiken. Voor een agressieve aanzetmethode is een aanzetstaal met diamantlaag een perfecte oplossing. Hiermee zet je niet de bramen terug, maar haal je een minimale laag van het staal af. Deze aanzetstaal heeft een hogere korrelgrootte, wat vergelijkbaar is met de korrelopbouw van schuurpapier.
Druk het aanzetstaal met de punt naar onderen op een natte doek, zodat deze niet wegglijdt