Bekijk hier + 150 Black Friday Deals > Shop NU
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10+ jaar meer dan 1+ miljoen klanten geholpen
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL

Wat is een tajine?

Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden. Je laat de gerechten daarvoor een langere tijd sudderen in de pot. Het woord tajine betekent dan ook niet voor niks suddergerecht. 

Hoe werkt een tajine?

Koken met een tajine is lekker en eenvoudig. De tajine doet eigenlijk al het werk voor je. Door middel van het kookvocht stoomt het gerecht zich in de kegel gaar. Dit kost uiteraard even wat tijd, maar is het wachten meer dan waard. Dat werkt als volgt: Het kookvocht uit het voedsel verdampt en beslaat de binnenkant van de kegel. Doordat de deksel luchtdicht is, loopt deze damp weer terug in de schaal. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gaat stomen en voorkomt dat het uitdroogt. Het aardewerk neemt de warmte gelijkmatig op en houdt de warmte van de stoofpot goed vast en de smaken bij elkaar. Het eten wordt hierdoor langzaam gaar. Met de juiste ingrediënten en geduld, tover je dus een smaakvol gerecht op tafel. En zeg nou zelf, het presenteert ook nog eens leuk in zo’n schaal.

Wat is een tajine?

Hoe gebruik je een tajine?

Zet de tajine op laag vuur en dan het liefst op een kookplaat die een regelmatige verspreiding heeft. Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming). Giet er vervolgens een laagje olie in; een tajine van aardewerk mag namelijk nooit droogkoken!

  1. Als de schaal warm is leg je al het eten erin. Vis of vlees kun je het beste onderin leggen, daarop de groenten en vervolgens de kruiden erover strooien. Plaats het ingrediënt wat het langst moet garen in het midden van de schaal.
  2. Plaats de kegel op de schaal en sudderen maar!

Eet smakelijk!

Hoe gebruik je een tajine?

Welke tajines zijn er?

Niet elke tajine is geschikt om op inductie te gebruiken en de ene moet vaker voorbehandeld worden dan de andere. Cookinglife heeft drie soorten tajines in het assortiment. De authentieke tajines van aardewerk met een ongeglazuurde laag of geglazuurde laag en de gietijzeren tajine met een aardewerken deksel. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt, dat je helpt bij het maken van een keuze.

Welke tajines zijn er?

Ongeglazuurde aardewerken tajine

De ongeglazuurde aardewerken tajine is de oorspronkelijk vorm van de tajine. Deze tajine heeft wat meer onderhoud nodig en is niet voor alle warmtebronnen geschikt. Naast de standaard voorbehandeling (zie onder het kopje 'voorbehandeling') moet je hem elke keer voordat je er mee wilt koken 1 uur laten weken. Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst. 

Voor- en nadelen
 Meestal goedkoper dan andere tajines
 Neemt de smaken op in het aardewerk
 Authentieke vorm 

- Alleen geschikt voor oven tot 180°C en op het gasfornuis i.c.m. een vlamverdeler
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees
- Erg breekbaar
- Voor elk gebruik 1 uur laten weken

Ongeglazuurde aardewerken tajine

2. Geglazuurde aardewerken tajine

De geglazuurde aardewerken tajine kan wat meer hebben dan de ongeglazuurde variant. Deze is na de voorbehandeling gelijk klaar voor het volgende gebruik. Daarnaast is hij geschikt voor meerdere warmtebronnen. Voor het gasfornuis (met een vlamverdeler eronder), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen koken. Handig toch!

Voor- en nadelen
Geschikt voor gasfornuis (i.c.m. vlamverdeler), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen
Na 1 keer voorbehandelen klaar voor gebruik

- Alleen geschikt voor inductie i.c.m. inductie-adapter
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees

2. Geglazuurde aardewerken tajine

Cosy & Trendy en Emile Henry tajines

Het merk Emile Henry heeft de tajine in een modern jasje gestoken. Het is een geglazuurde aardewerken tajine en het logo glimt voorop de stoofpot. Dit merk heeft stoofpotten voor twee tot tien personen. Ideaal om grote stukken vlees langzaam in te garen.

De tajines van Cosy & Trendy zijn er in echte aardse kleuren en sommige hebben prachtige versieringen op de kegel zitten. Echt een kunstwerk om te zien! De ietwat kleinere tajines van Cosy & Trendy zijn ideaal om een een- of tweepersoons maaltijd in te bereiden. En om het gerecht in te serveren!

Cosy & Trendy en Emile Henry tajines

3. Gietijzeren tajine

De gietijzeren tajine heeft een deksel van aardewerk en een schaal van gietijzer. Dit merk je gelijk al aan het gewicht van de tajine. Deze is een stuk zwaarder dan de tajines van aardewerk, maar door dit materiaal is hij wel geschikt voor alle warmtebronnen! Denk er wel om dat de deksel van aardewerk is en dat deze niet te snel op moet warmen. Als je de gietijzeren tajine in de oven gebruikt, mag hij vanwege de deksel dan ook niet hoger dan 180°C worden gezet.

Voor- en nadelen
Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
Aanbraden/dichtschroeien van vlees is mogelijk
Gietijzer gaat lang mee
Alleen de deksel hoeft 1 keer voorbehandeld te worden

- Meestal wat prijziger dan een tajine van aardewerk
- Extra oppassen met temperatuurverschillen (gietijzeren schaal, aardewerk deksel)
- Zwaar in gewicht
3. Gietijzeren tajine

Le Creuset tajines

Maak het jezelf gemakkelijk met een Le Creuset tajine. Met deze stoofpot merk je dat je echt hoogwaardige kwaliteit in handen hebt. De Le Creuset tajines hebben prachtige kleuren op de kegel die overlopen van donker naar licht. Daarnaast hebben ze een ruime inhoud, waarin je gemakkelijke grote stukken vlees kan garen. Door de gietijzeren schaal is hij op elke warmtebron te zetten. Ook het dichtschroeien van je vleeskan gewoon in deze pan. En het wordt nog leuker; de schaal kun je namelijk ook gebruiken als ovenschaal! Zo heb je een twee-in-een pan!
Le Creuset tajines

Algemene tips

  • Pas op met grote temperatuurverschillen. Een tajine kan barsten als je hem vanuit een koude koelkast in de oven legt of vanuit de oven gelijk onder een koude kraan houdt. De oven kun je dan ook beter niet voorverwarmen.
  • Is je tajine niet geschikt voor inductie, maar wil je hem wel graag voor deze warmtebron gebruiken? Dan kan je dit eenvoudig verhelpen door gebruik te maken van een inductie-adapter. Gebruik hem in combinatie met de adapter op de laagste stand. De verhitting gaat via inductie namelijk erg snel.
  • Gebruik een goede spatel die geen krassen kan achterlaten. Bijvoorbeeld een spatel van olijfhout of siliconen.
  • Als je tajine niet geschikt is voor aanbraden, kun je eventueel het vlees eerst nog even dichtschroeien in een gewone koekenpan. Hiermee geef je het vlees alvast een mooie bruine korst en karameliseren de suikers, wat de smaak alleen maar ten goede komt.
  • In plaats van een bord kan de tajine ook als serveerschaal dienen. Dit ziet er feestelijk uit, het product blijft er lekker warm in en het scheelt ook nog eens afwas.
  • Bij het gebruik van een aardewerken tajine op een gasfornuis, adviseren we om een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder de stoofpot te leggen. Hiermee voorkom je dat hij te snel opwarmt en het aardewerk barst.

1