Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden. Je laat de gerechten daarvoor een langere tijd sudderen in de pot. Het woord tajine betekent dan ook niet voor niks suddergerecht.
Hoe werkt een tajine?
Koken met een tajine is lekker en eenvoudig. De tajine doet eigenlijk al het werk voor je. Door middel van het kookvocht stoomt het gerecht zich in de kegel gaar. Dit kost uiteraard even wat tijd, maar is het wachten meer dan waard. Dat werkt als volgt: Het kookvocht uit het voedsel verdampt en beslaat de binnenkant van de kegel. Doordat de deksel luchtdicht is, loopt deze damp weer terug in de schaal. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gaat stomen en voorkomt dat het uitdroogt. Het aardewerk neemt de warmte gelijkmatig op en houdt de warmte van de stoofpot goed vast en de smaken bij elkaar. Het eten wordt hierdoor langzaam gaar. Met de juiste ingrediënten en geduld, tover je dus een smaakvol gerecht op tafel. En zeg nou zelf, het presenteert ook nog eens leuk in zo’n schaal.