Recepten Bakken Nagerechten

Om je vingers bij op te eten, deze glutenvrije plaatkoek met vijgen. Het is een perfect dessert voor een kerstmenu, omdat je niemand zult vinden die dit niet lekker vindt ;-). En kun je geen vijgen vinden? Gebruik dan simpelweg ander fruit, net zo lekker! Ook is het recept vrij van geraffineerde suiker en zuivel, dus ook als je mensen met voedsel allergieen over de vloer krijgt is dit een fijn nagerecht.

Cookinglife Foodies
Plaatkoek met vijgen

Recept

Plaatkoek met vijgen

Makkelijker te maken dan een normale cake en het ziet er al snel spectaculair uit vanwege het verse fruit. Echt een traktatie!

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 porties

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

  • 110 gram amandelmeel
  • 30 gram glutenvrij bakmeel (kan ook rijstmeel zijn bijv.)
  • 90 gram kokosolie
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 2-3 grote verse vijgen (of zo’n 250 gram ander vers fruit, bijv. frambozen of bosbessen)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille extract
  • klein beetje citroensap

Hoe maak je een plaatkoek met vijgen?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Smelt de kokosolie
  3. Doe alle droge ingredienten in een kom (amandelmeel, gv meel, kokosbloesemsuiker, wijnsteenzuurbakpoeder en baking soda). Klop in een andere kom de eieren luchtig en spatel deze dan voorzichtig door het meel.
  4. Voeg dan de kokosolie, vanille extract en het citroensap ook aan het mengsel toe.
  5. Smeer een vierkante bakvorm (ca. 20x20cm) in met wat kokosolie of olijfolie. Leg hier de vijgen (of ander fruit) op en giet er daarna het deegmengsel overheen.
  6. Bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin, maar let op: per oven kan de baktijd verschillen dus houd de plaatkoek goed in de gaten.
  7. Haal de plaatkoek uit de oven en bedek met bakpapier of een grotere snijplak en keer voorzichtig om. Je taart is nu klaar om te serveren!

Eigenlijk is een plaatkoek niets meer dan een soort grote, platte cake. Ik vind ‘m makkelijker te maken dan een normale cake, omdat het deeg over een groter oppervlak wordt verspreid en het sneller gaart dan cake in een cakeblik. Daarnaast kun je, net als bij dit recept, lekker vers fruit gebruiken om de bovenkant (eigenlijk onderkant) mee te bedekken. Dat maakt de smaak veel specialer. Toen mijn ouders een tijdje geleden bij ons kwamen eten, serveerde ik deze plaatkoek als nagerecht.

Mijn moeder eet ook glutenvrij, dus ze vond het hartstikke leuk dat er zo’n lekker toetje was. En hij viel ontzettend goed in de smaak. Niet alleen bij mijn moeder overigens, ook de rest vond ‘m zalig. Echt een traktatie! Je maakt met dit recept genoeg voor 8 forse stukken, maar je kunt er ook wat meer stukken uithalen. Zeker als je de plaatkoek als nagerecht serveert (bij een heftig kerstmenu), hoeft het niet al te veel te zijn.