Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Gietijzeren pannen worden geroemd om hun handige eigenschappen. Ze zijn duurzaam, houden de warmte goed vast en hebben geen chemische aanbaklaag. Ideaal, maar hierdoor zijn deze pannen wel gevoeliger voor roest. Dit is echter goed te behandelen, na de juiste behandeling kun je de pan gewoon blijven gebruiken!

Hoe verwijder je roest uit een gietijzeren pan?

Benodigdheden

  • Fijn staalwol/schuurpapier
  • Afwasmiddel
  • Borstel of (schuur) sponsje
  • Theedoek of keukenpapie

Stappenplan

  1. Pak staalwol (of schuurpapier) en schrob stevig over de roestige gedeeltes van de pan. Na een tijdje zie je het originele (zilveren) gietijzeren weer tevoorschijn komen. Hiermee verwijder je in feite ook de anitaanbaklaag uit de pan. Gebruik verder nooit grove schoonmaakproducten bij een gietijzeren pan.
     
  2. Nadat de gietijzeren pan roest vrij is, kun je beginnen met het grondig schoonmaken van de pan. Dit kun je doen met een borstel of sponsje, warm water een scheutje afwasmiddel (niet te veel en niet te agressief)
     
  3. Droog de pan na het schoonmaken goed af. Als de pan goed droog is, kun je beginnen met het inbranden/seasonen van de gietijzeren pan. Hiermee breng je als het ware met natuurlijke olie de antiaanbaklaag weer aan. 

Let op: deze behandeling geldt alleen voor het verwijderen van roest uit onbewerkte pannen!

Hoe verwijder je roest uit een gietijzeren pan?

Hoe voorkom je dat een gietijzeren pan gaat roesten?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maak een gietijzeren pan daarom goed schoon met warm water, mild afwasmiddel en een sponsje. Dit type pan mag nooit in de vaatwasser! Droog hem altijd goed af en vet hem in met een dun laagje olie. Hij kan namelijk snel gaan roesten als je hem droog wegzet.

Hoe voorkom je dat een gietijzeren pan gaat roesten?

Beschadigde emaille laag

Het is altijd jammer wanneer je pan beschadigt, maar gelukkig kun je pan gewoon blijven gebruiken! De beschadiging zit in de emaille laag, dat is een soort glazen laag over het pure gietijzer. Dit zijn natuurlijke materialen die geen gevaar voor de gezondheid zijn. We raden aan om na het gebruik de plek in te smeren met een beetje olie, anders kan het namelijk weer gaan roesten. Nu kun je de pan weer gewoon gebruiken.

Beschadigde emaille laag