Fornuis
Wil je je pan seasonen op het fornuis? Zorg dan wel voor goede ventilatie.
Stappenplan
- Reinig de gietijzeren pan grondig met water en een sopje, dit is de enige keer dat je afwasmiddel mag gebruiken.
- Droog de pan goed af met keukenpapier en zet daarna op de kookplaat, zodat hij écht droog wordt.
- Wrijf de hele pan grondig (ook de steel en onderkant) in met een keukenpapier met plantaardige olie. Als de buitenkant geëmailleerd is, hoeft die niet. Emaille hoef je niet in te vetten.
- Boen de olie goed in de pan, hij mag er niet vettig uitzien.
- Zet hem op het fornuis en laat hem heel heet worden, zodat die begint te roken. De dunne laag olie begint nu te hechten aan het gietijzer.
- Haal hem van het fornuis om af te koelen en verwijder eventueel achtergebleven olieresten (denk aan overwanten). Dit mag niet veel zijn.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen. Tijdens het inbranden veranderd een gietijzeren pan van kleur, hier hoef je niet van te schrikken. Het inbranden van een gietijzeren pan is pas geslaagd, wanneer een egale donkerbruine tot zwarte kleur te zien is!