Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen, hierdoor kun je ze ook op de BBQ gebruiken. Als de gietijzeren pan geen houten of kunststof handvat heeft kan hij ook in de oven. Daarnaast zijn ze ook vaak geschikt voor inductie, maar hierbij komt het gewicht om de hoek kijken. Zware gietijzeren pannen laten namelijk makkelijk krassen achter, dus eigen risico. Welke gietijzeren pannen zijn er? En hoe onderhoud je zo’n pan? Dat lees je in deze blog!

Gietijzeren pan inbranden

Deze pannen zijn vaak wat goedkoper, omdat je hem zelf moet inbranden - seasonen. Dit kost wat tijd, maar helpt mee aan het gebruik, plezier en de levensduur van de pan. Er zijn twee manieren om zelf je pan in te branden. 

Gietijzeren pan inbranden

Inbranden - Seasonen - Oven

Oven

Wil je je pan seasonen in de oven? Dan moet deze geheel van gietijzer zijn, dus geen houten of kunststof handvat hebben. 

Stappenplan

  1. Zet de oven aan en verwarm hem voor op 250 °C.
  2. Reinig de gietijzeren pan grondig met water en een sopje, dit is de enige keer dat je afwasmiddel mag gebruiken! 
  3. Droog de pan daarna goed af met keukenpapier en zet daarna op de kookplaat, zodat hij écht droog wordt.
  4. Wrijf de hele pan grondig (ook de steel en onderkant) in met een keukenpapier met plantaardige olie. Als de buitenkant geëmailleerd is, hoeft die niet. Emaille hoef je niet in te vetten. 
  5. Boen de olie goed in de pan, hij mag er niet vettig uitzien als die de oven in gaat.
  6. Plaats de pan omgekeerd voor 1 uur in de oven op het middelste rek. Leg op de bodem aluminiumfolie, zodat de druppels olie daarop komen.
  7. Zet de oven uit en zet de pan voor 15 minuten in de dichte oven. Haal deze er daarna uit en laat hem afkoelen op een onderzetter.

Om je pan nog beter in te branden (wat we aanraden) herhaal je stap 4, 5 en 6 nog één of twee keer. Zeker bij een nieuwe pan!

Inbranden - Seasonen - Oven

Inbranden - Seasonen - Fornuis

Fornuis

Wil je je pan seasonen op het fornuis? Zorg dan wel voor goede ventilatie.

Stappenplan

  1. Reinig de gietijzeren pan grondig met water en een sopje, dit is de enige keer dat je afwasmiddel mag gebruiken. 
  2. Droog de pan goed af met keukenpapier en zet daarna op de kookplaat, zodat hij écht droog wordt.
  3. Wrijf de hele pan grondig (ook de steel en onderkant) in met een keukenpapier met plantaardige olie. Als de buitenkant geëmailleerd is, hoeft die niet. Emaille hoef je niet in te vetten.
  4. Boen de olie goed in de pan, hij mag er niet vettig uitzien.
  5. Zet hem op het fornuis en laat hem heel heet worden, zodat die begint te roken. De dunne laag olie begint nu te hechten aan het gietijzer. 
  6. Haal hem van het fornuis om af te koelen en verwijder eventueel achtergebleven olieresten (denk aan overwanten). Dit mag niet veel zijn. 

Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen. Tijdens het inbranden veranderd een gietijzeren pan van kleur, hier hoef je niet van te schrikken. Het inbranden van een gietijzeren pan is pas geslaagd, wanneer een egale donkerbruine tot zwarte kleur te zien is!

Inbranden - Seasonen - Fornuis

Antiaanbaklaag resetten

Heb je je gietijzeren pan lang niet meer gebruikt of zijn er door vocht toch roestige plekken ontstaan? Dan kan het nodig zijn om de aangebrachte antiaanbaklaag te ‘resetten’. Daarmee breng je als het waren een compleet nieuwe antiaanbaklaag aan. Zorg er wel voor dat je de beschadigde laag er goed afhaalt met een schuursponsje, waardoor daarna het originele gietijzeren weer tevoorschijn komt. Herhaal dan de stappen van het inbranden, zoals hierboven stap voor stap is uitgelegd.

Antiaanbaklaag resetten

Soorten gietijzeren pannen

inbranden/seasonen, pre-seasoned en geëmailleerd

Inbranden - Seasonen

Een gietijzeren pan moet je vaak zelf nog inbranden voor gebruik, dit wordt ook wel ‘seasonen’ genoemd. Tijdens het inbranden creëer je namelijk een ‘natuurlijke’ anti-aanbaklaag. Een goede uitvoering hiervan draagt bij aan een extra smaakvorming, geen roest en het wordt een pan die een leven lang meegaat. Dit hoef je alleen te doen bij een gietijzerenpan zonder anti-aanbaklaag. 

Pre-seasoned

Gietijzeren pannen die al zijn ingebrand, wordt ook wel ‘pre-seasoned’ genoemd. Heb je namelijk geen zin in het hele inbrand proces? Kies dan voor een pre-seasoned pan! Deze pannen moet je wel onderhouden en na elk gebruik goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie, maar je hoeft hem niet zelf in te branden. Door het gebruik bouwt de antiaanbaklaag zich op en zul je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt.

Geëmailleerd gietijzer

Deze pannen zijn erg populair. Een pan met een geëmailleerde binnen- en buitenkant roest minder snel en is makkelijker schoon te krijgen. Deze pannen hoef je niet in te branden en in te vetten, houd hem alleen wel goed droog! Een rondje vaatwasser is niet aan te raden voor geëmailleerde gietijzeren pannen.