Hoofdgerechten Recepten Ovenschotels Kerstrecept

Het recept is voor 8 tot 10 personen en perfect geschikt voor kerst. Hert is ook echt een stukje vlees dat bij kerst past. De gratin dauphinios smaakt werkelijk waanzinnig lekker door het eekhoorntjesbrood. Merry Christmas!

Cookinglife Foodies
Slowcooked rosbief

Recept

Slowcooked rosbief

uit de oven

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Oventijd 3 uur 0 min
Totaal 3 uur 30 min

Benodigdheden

  • Oven op 100 ºC
  • Koekenpan
  • Grote braadslee
  • Vleesthermometer

Ingrediënten

  • Mooie rosbief van de slager (ca. 1 kilo)
  • 2 potten paddenstoelenfond
  • 3 grote tomaten
  • 10 tenen knoflook
  • 2 potjes artisjokharten
  • 1 potje zongedroogde tomaat
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • 2 dl. rode wijn
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Roomboter

Hoe maak je de slowcooked rosbief?

  1. Verwarm de oven voor op 100 ºC en stel de vleesthermometer zo in dat het alarm afgaat bij 54 graden.
  2. Neem een paar takjes rozemarijn en tijm, ris de blaadjes van de takjes en hak fijn. Wrijf de rosbief aan alle kanten in met peper, zout en de fijngehakte kruiden. Verhit wat olie in de pan en bak de rosbief kort rondom aan, zodat alleen de buitenkant licht gaar is.
  3. Leg wat takjes rozemarijn en tijm naast elkaar in het midden van de braadslee, pak de rosbief uit de pan en plaats deze op de takjes. Vul de braadslee nu met het paddenstoelenfond en de wijn en verdeel de artisjokharten en zontomaten er overheen. De knoflook pel je niet: deze plet je even met de platte kant van een koksmes. Was de tomaten, snijd ze in parten en verdeel deze samen met de knoflook rondom de rosbief.
  4. Steek de vleesthermometer in het vlees en zet de braadslee net onder het midden van de oven. Als je geen vleesthermometer met een alarm hebt houdt de temperatuur dan goed in de gaten. Het vlees moet tussen de 50 en 54 graden uitkomen, niet daarboven want dan wordt het vlees te doorbakken.
  5. Afhankelijk van de grootte en dikte van de rosbief zal het tussen de 1,5 en 4 uur duren tot het vlees gaar is. Alle tijd dus om tussendoor de andere gerechtjes klaar te maken. Zorg wel dat je tussendoor verschillende keren het vlees keert en het vocht arroseert: schep dan het vocht over het vlees heen, zodat alle smaken lekker opgenomen worden. Merry christmas!

Serveertip!

  • Serveer met gegrilde groene asperges, stoofperen, vijgensalade of waar je maar zin in hebt.
  • Heerlijk met een rood wijntje er bij!
Serveertip!
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.