Recepten Vegan Tussendoor Glutenvrij Suikervrij

Al eerder schreef ik dat het soms best lastig kan zijn om een gezond tussendoortje te vinden wat je ook nog eens makkelijk kunt maken en kunt meenemen. Het recept om zelf energie repen te maken van kokos en chiazaad wat ik daarbij plaatste, is intussen ontzettend populair. Dat laat toch wel zien hoeveel mensen er op zoek zijn naar een gezonder alternatief voor snacks of tussendoortjes die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Vandaar weer dit nieuwe recept voor gezonde tussendoortjes -Suikervrije Chocolade Energie Reep.

Cookinglife Foodies
Suikervrije chocolade energie reep

Recept

Suikervrije chocolade energie reep

Ben je op zoek naar een gezond, suikervrij, glutenvrij of vegan tussendoortje? Probeer deze energierepen dan eens!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 5 repen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 10 min
Koeltijd 30 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

  • 100gr (Medjool) dadels, ontpit
  • 20gr hazelnoten
  • 20gr amandelen (blank of met velletje)
  • 3 el biologisch cacao poeder (ongeveer 25 gram)

Hoe maak je suikervrije chocolade energie reep?

  1. Ontpit de dadels en hak iedere dadel in 4 stukjes (om je keukenmachine iets lichter werk te geven)
  2. Doe eerst de noten in de keukenmachine en maal fijn. Doe er dan de dadels en het cacaopoeder bij en laat nog even malen tot je een fijn mengsel hebt.
  3. Giet het geheel in een (vierkant) bakblik of laag bakje, bekleed met bakpapier. Druk goed aan en zorg dat de randen recht zijn; zo worden de meeste energie repen mooi rechthoekig.
  4. Laat even 30 minuten in de koelkast harden en snijd daarna in stukken of repen. Bewaar in aluminiumfolie, de repen blijven zeker 4 dagen goed. Geniet ervan!

Het enige nadeel bij de chia energie reep vond ik dat hij een beetje brokkelig was. Daar is in principe niets mis mee, want de smaak was heerlijk, maar om mee te nemen niet altijd even handig. Daarom ging ik aan de slag met een nieuwe variant. Op vakantie in Tunesië at ik onlangs voor het eerst dadels. Natuurlijk kende ik dadels al wel, maar om eerlijk te zijn vond ik ze er nooit echt smakelijk uit zien. In suikervrije recepten en recepten zonder boter zijn ze echter bijna onmisbaar, omdat ze ontzettend plakkerig zijn wanneer je ze fijnhakt. Ze dienen dus niet alleen als zoetmaker, maar ook als een soort vervanger voor boter. Top dus! Maar als je ze nog nooit hebt geproefd, ga je ze niet zomaar overal doorheen doen. Gelukkig was het onsmakelijke uiterlijk van de dadel puur uiterlijk vertoon, want de smaak is hartstikke lekker.

Eenmaal thuisgekomen van vakantie ging ik dus meteen naar mijn Amsterdamse notenwinkeltje omdat ze daar de meest mooie, grote Medjool dadels hebben liggen. Wel een beetje prijzig, maar ach, ik had er niet zo heel veel nodig om mijn chocolade energie reep te testen. Voor op de foto zijn ze prachtig verpakt in een stukje papier met een touwtje eromheen. Super leuk om ze op deze manier direct te presenteren, maar zo kun je ze natuurlijk niet meenemen. Wikkel de losse reepjes daarom gewoon even in wat aluminiumfolie en bewaar ze bijvoorbeeld in een dichte koektrommel. Zo blijven de energierepen zeker 4 dagen goed.

Oh en veel komt er niet bij kijken om deze suikervrije chocolade energie repen te maken. Alles wat je hoeft te doen is de 4 (!!!) ingrediënten in een keukenmachine doen, even aanzetten en het geheel in een vierkant bakblik kieperen. Flink aandrukken en de gewenste dikte van je energie repen bepalen en daarna 30 minuten in de koelkast zetten. Klaar. Binnen no-time heb je dus voor bijna de hele week een gezond tussendoortje klaarstaan.

Makkelijker kan toch bijna niet? Probeer het vooral eens en laat me weten wat je ervan vindt. Mijn collega’s waren er weg van en geloofden echt niet dat er geen suiker in zat en dat er maar 4 ingrediënten inzaten. Dus ben je op zoek naar een gezond, suikervrij, glutenvrij of vegan tussendoortje? Probeer ze dan eens!