Recepten Hoofdgerechten

Een heerlijke Hollandse groente: rode kool. Maar dan niet op de gewone manier. Deze keer maken we er een tarte tatin van: een ‘taart’ die je bakt en vervolgens omkeert. Lekker winters met een rookworst erbij!

Cookinglife Foodies
Tarte tatin van rode kool en appel

Recept

Tarte tatin van rode kool en appel

met rookworst

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Oventijd 45 min
Totaal 1 uur 0 min

Benodigdheden

  • Vergiet
  • Quiche schaal of ovenschaal
  • Oven op 180 ºC
  • Groot bord
  • Ovenhandschoenen

Ingrediënten

  • 2 potjes hak rode kool
  • 1 kg roseval aardappels
  • 3 appels
  • 2 runderrookworsten
  • Boter om in te vetten
  • 2 el. honing
  • 1 tl. kaneel
  • 1 tl. gemalen kruidnagel
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Hoe maak je de tarte tartin van rode kool en appel?

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze vervolgens in parten van ongeveer een halve centimeter dik. Doe de rode kool in het vergiet en laat deze goed uitlekken.
  2. De aardappels hoef je niet te schillen: deze was je goed en vervolgens snijd je ze in hele dunne plakjes. Als je er één hebt, zou je hiervoor een keukenmachine kunnen gebruiken.
  3. Vet de ovenschaal in met boter en verdeel vervolgens de honing over de bodem. Leg de appelpartjes er mooi rond, dakpansgewijs in. Hier overheen gaat de rode kool: deze kruid je met kaneel en kruidnagel. Dan gaan de aardappelschijfjes er overheen: leg ze weer mooi rond en dakpansgewijs. Maak op smaak met peper en zout en sprenkel er olijfolie overheen.
  4. Zet de schaal 45 minuten in de oven. Zo’n 10 minuten voordat de tarte tatin kan je beginnen met het opwarmen van de rookworst. Wanneer de oven klaar is haal je de schaal eruit, zet je een groot bord bovenop en keer je het (met de ovenhandschoenen aan!) voorzichtig om. De tarte tatin is omgekeerd gebakken en nu staat hij dus goed. Eet smakelijk!

Tip!

Voor de vegetarische variant kun je een vegetarische rookworst er bij doen of ga voor (wal)noten er overheen!

Tip!