Recepten Vegetarisch Bijgerecht Snacks

Wat doe je met restjes groenten die je eigenlijk niet weg wilt gooien? Maak er tempura van! Tempura is een Japanse bereidingswijze waarbij ingrediënten in beslag worden gedoopt en kort gefrituurd worden. Oorspronkelijk komt tempura uit Portugal. Dit recept met tempura groenten, avocadocrème en Oosterse vinaigrette is ontstaan door overgebleven ingrediënten en je kan er gewoon een heerlijk en vegetarisch gerecht van maken! Zo ga je voedselverspilling tegen en ben je lekker creatief in de keuken bezig! 

Cookinglife Foodies
Tempura groenten met avocadocrème

Recept

Tempura groenten met avocadocrème

en Oosterse vinaigrette

Gang Bijgerecht
Keuken
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 45 min
Totaal 45 min

Benodigdheden

  • Bakje 
  • Rasp
  • Grote schaal
  • Garde
  • Zeef
  • Diepe (wok)pan
  • Houten pollepel
  • Schuimspaan
  • Hakmolen/foodprocessor
  • Spuitzak
  •  
  • Optioneel: thermometer

Ingrediënten

  • Stronkjes witlof
  • Broccoli
  • Takje munt
  • 1 limoen
  • 1 appel
  • Tempurabeslag
  • 3 Eidooiers
  • 170 gram bloem
  • 5 dl ijskoud water (ik had een flesje even in de vriezer gelegd)
  • 2 theelepels Sambal Badjak
  • Avocadocrème
  • Eetrijpe avocado (uit de diepvries kan ook)
  • 1 limoen
  • 50 ml fruitige olijfolie
  • 1 eetlepel mayonaise
  • Oosterse Vinaigrette
  • ½ Ontpitte Spaanse rode chilipeper fijngesneden
  • 1 Teentje look fijngesneden
  • 1 Stuk gember 2 cm geraspt
  • 1 Eetlepel sojasaus
  • ½ Eetlepel Ketjap Manis
  • Snufje peper (Geen zout want de sojasaus is al zout)
  • 2 Theelepels suiker
  • 1 Eetlepel azijn
  • 1 Eetlepel sesam olie
  • Sesamzaadjes

Hoe maak je de Groente tempura met avocadocrème?

  1. Haal de blaadjes van de witlof los van elkaar. Snijd de appel in kleine gelijke blokjes (brunoise) en bewaar dit geheel in een bakje besprenkeld met wat limoensap om het verkleuren tegen te gaan.
  2. Rasp de schil van de limoen met een rasp. De munt snijd je aan het einde zo dun mogelijk en besprenkel je later over het bord. (Snijd je dit eerder, gaat het verkleuren.)
  3. Voor het tempurabeslag doe je drie eieren in een schaal. Vervolgens zeef je de bloem erbij en klopt alles tot een geheel. Voeg de sambal Badjak toe voor een pittige touch en schenk geleidelijk aan het water erbij.
  4. Zorg ervoor dat de ingrediënten kurkdroog zijn en bedek ze met een dun laagje bloem. Verhit een dikke laag olie in een diepe pan op hoog vuur. Laat de olie 180 graden worden. (TIP: als je een houten pollepel in je pan zet en er komen belletjes om heen is de olie heet genoeg).
  5. Haal een stukje groente door het beslag en frituur in een paar minuten goudbruin. Houd goed in de gaten en draai om als het nodig is. Laat uitlekken op een vel keukenpapier en serveer de tempura direct zodat hij lekker knapperig blijft.
  6. Voor de avocadocrème pureer je in een keukenmachine alles samen tot een geheel. De vinaigrette maak je door alle ingrediënten fijn te snijden/raspen en in een bakje door elkaar te husselen.
  7. Nu gaan we het bord opmaken! Leg de tempura groenten in het midden van het bord. Door de avocadocrème in een spuitzak te doen, kun je het bord mooi opmaken. Maak af met wat vinaigrette en tot slot de blokjes appel en munt. Enjoy!

Tips!

  • Voor een nóg krokanter resultaat kun je ook ijskoud bruiswater gebruiken voor het tempurabeslag! 
  • Je kunt behalve diverse groenten ook vis gebruiken voor tempura! Garnalen bijvoorbeeld zijn zeer geschikt om te gebruiken in dit gerecht.
Tips!
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.