Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Wanneer is je snijplank aan vervanging toe?

Een snijplank is zo’n keukentool die je bijna dagelijks gebruikt voor verschillende etenswaren. Uiteraard is hygiëne hierbij belangrijk. Daarom is het belangrijk om je snijplank eens goed onder de loep te nemen. Is hij nog steeds zo hygiënisch of is het echt aan vervanging toe? We vertellen waar je op moet letten, zodat je de plank niet kan slaan!

Het maakt niet uit of je snijplank van kunststof of hout is en of je hem schoonmaakt met de hand of afwasmachine; er nestelen zich al snel bacteriën in de groeven van je snijplank. Meestal zijn er na een jaar snijden en hakken al aardig wat groeven zichtbaar. En dan weet je dat het tijd is voor het vervangen van je snijplank! 

Je moet je snijplank vervangen als:joseph joseph snijplankenset

- De snijplank veel scheuren/groeven heeft;
- Het moeilijk is om de snijplank echt schoon te krijgen;
- Hij niet niet meer fris of erg muf ruikt en je deze geur niet weg kan krijgen;

Ben je tot de conclusie gekomen dat jouw snijplank vervangen moet worden? Kijk dan eens tussen ons assortiment voor een goed alternatief! 

Zo geniet je langer van je snijplank:

Ga voor een professionele snijplank van goede kwaliteit. Deze zijn vaak gemaakt van het kunststof: polyethyleen en geschikt voor de horeca (HACCP-norm). Dit zorgt ervoor dat de plank niet snel slijt; ook niet bij superscherpe messen. Daardoor komen er niet snel groeven in en is er geen ruimte waar bacteriën zich in kunnen nestelen;

Heb je een snijplank van hout of bamboe? Voed deze dan regelmatig met olie. Hiermee vul je de poriën en krijgen bacteriën geen kans. Je leest hier hoe je dat doet. Ook helpt het tegen het uitdrogen van de snijplank. Wanneer je dit niet doet kan een houten snijplank kromtrekken of in het ergste geval gaan splijten (waar bacteriën zich weer kunnen grondvesten). Een houten snijplank mag daarom ook nooit in de vaatwasser!; 

Overweeg om voor een marmeren snijplank of glazen snijplank te gaan. Een marmeren of glazen snijplank neemt uiteraard geen vocht op, dus zal niet snel kromtrekken of scheuren vertonen. Hierdoor blijft hij mooi vlak en krijgen bacteriën geen kans krijgen om zich te nestelen. 

Meer weten over de voor- en nadelen van verschillende snijplankmaterialen? Dat lees je hier!