Door drukte kan de reactie van onze klantenservice langer duren. Bekijk je track & trace voor de laatste status van je bestelling
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Wat is een PVD-coating?

PVD-coating bestek

Een PVD-coating… Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar het kan ook goed zijn dat je hier nog niks over weet. Tegenwoordig zijn veel besteksets afgewerkt met een zogeheten PVD-coating, maar wat is dit nu eigenlijk en hoe onderhoud je dit het beste? Vandaag vertellen wij je alles over PVD-coatings!

PVD-coating op bestek; hoe en wat

Wat is een PVD-coating?

Een PVD-coating (Physical Vapor Deposition) is een erg moderne techniek die ondere andere gebruikt kan worden bij onderdelen van een bestekset. Er wordt tijdens dit proces gebruik gemaakt van condensatie van atomen of moleculen uit een gas of damp. Hierdoor ontstaat er een flinterdun laagje dat maar één tot drie micrometer dik is.

Waarom een PVD-coating?

Door bestekonderdelen - of andere voorwerpen - te voorzien van een dunne PVD-coating worden ze een stuk bestendiger tegen krassen van buitenaf. Ook zijn ze hierdoor beter beschermd tegen corrosie. Dit is een scheikundig proces waarbij materialen, voornamelijk metalen, worden aangetast door elektrochemische reacties. Let op! Corrosie is iets anders dan wanneer een voorwerp gaat roesten. Dit wordt namelijk veroorzaakt door een reactie tussen het oppervlak met luchtzuurstof in combinatie met vocht of water. Roest is te herkennen aan de bruine laag van ijzeroxide die zich vormt op het voorwerp. Ten slotte kan bestek in meerdere kleuren worden geproduceerd met behulp van een PVD-coating. Deze kleuren vervagen niet!

Onderhoudsinstructies PVD-coating

Heb je nét bestek aangeschaft met een PVD-coating? Was je bestek dan altijd eerst met de hand voordat je het voor de eerste keer gebruikt. Bestek met een PVD-coating kan in principe ook worden gebruikt in de vaatwasser, maar om het bestek langer mooi te houden is het beter om dit niet te doen.

Wil je je bestek toch graag wassen in de vaatwasser? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Vermijd het gebruik van producten waar soda in zit. Gebruik liever reinigingsmiddelen met een fosfaatgehalte van 3% of lager
  • Was het bestek niet op een hogere temperatuur dan 40 °C
  • Droog het bestek af met een zachte doek. Dit voorkomt vlekken
  • Scheid messen, lepels en vorken van elkaar in de bestekmand om geen last te hebben van ‘contactcorrosie’
  • Spoel etensresten van het bestek af voordat het wordt gewassen in de vaatwasser

Kijk hier voor een overzicht van al onze bestekken met een PVD-coating