Recepten Vis Bijgerecht Kerstrecept

Ben je met de Kerst liever niet al te lang in de keuken bezig? Hou je ervan dat je gerecht snel op tafel staat zodat je bij je geliefden kan zijn? Dan is dit recept ideaal. De vis in combinatie met de pesto en de groenten maken het een lekker bijgerecht. De zelfgemaakte croutons van volkorenbrood geven het gerecht extra crunch!

Cookinglife Foodies
Witvis met champignons, paprika en pesto

Recept

Witvis met champignons, paprika en pesto

Simpel, maar chique

Gang Bijgerecht
Keuken
Porties 2 porties

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Totaal 30 min

Benodigdheden

  • Foodprocessor
  • Oven
  • Bakplaat
  • Siliconenmatje
  • Grillpan

Ingrediënten

  • 500 gram witte vis (bijv. dorade, goudbrasem, of gekweekte panga of tilapia)
  • 1 puntpaprika 
  • 1 bakje kastanje champignons
  • 1 volkoren boterham 
  • 1 flinke bos verse basilicum 
  • 2 teentjes knoflook 
  • Olijfolie 
  • 50 gram geraspte kaas 
  • Peper
  • Grof zout 
  • Oregano

Hoe bereid je de rivierkreeften mousse?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe in de keukenmachine de bos basilicumblaadjes, knoflook en Parmezaanse kaas en maal dit goed fijn. Doe er steeds kleine scheutjes olijfolie bij, totdat je pesto de gewenste dikte heeft.
  2. Snij de puntpaprika in 4 kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in dunne reepjes en leg deze op het siliconenmatje op de bakplaat. Borstel de kastanje champignons schoon en snij deze in dunne plakjes en leg deze ook op de bakplaat. Maak van de boterham dunne reepjes en snij deze vervolgens in dobbelsteentjes. Ook deze mogen op de bakplaat. Sprenkel vervolgens wat olie over de paprika, champignons en brood-dobbelsteentje. Doe Keukenmachine – oven – bakplaat -siliconenmatje – grillpaner ook wat peper, grof zout en oregano overheen.
  3. Zet de oven op de grillstand en schuif de bakplaat in de oven. Laat de paprika, champignons en broodcroutons ongeveer 10 minuten grillen.
  4. Zet de grillpan op het vuur en doe wat olie in de pan. Bestrooi de witte vis met wat peper en zout naar smaak en bak de vis in de grillpan – op laag vuur – in een minuut of 10 gaar. De vis is gaar als deze uit elkaar begint te vallen. Laat het niet zover komen, want je wilt mooie stukken op je bord. Zorg dus dat de vis niet over gaar wordt.
  5. Dan de bordschikking: doe per bord ongeveer 125 gram witte vis. Het mooiste is als je hier 2 kleine stukjes voor gebruikt en 1 wat groter stukje. Leg de 2 kleine stukjes vis op een bord maar laat wat ruimte ertussen. Hiertussen leg je een aantal reepjes paprika. Leg vervolgens het grootste stuk vis bovenop. Strooi daarna de gegrilde kastanje champignons en de broodcroutons over de vis en de rest van het bord. Leg aan de zijkanten een toefje pesto.

Om dit heerlijke bord met vis tot een volwaardige kerstmaaltijd te maken, koos ik ervoor om de vis te serveren met spelt-tagliatelle. Daarbij serveerde ik geglaceerde worteltjes.