Recepten Bakken Tarwevrij

Oh wat ben ik blij: deze suikervrije en tarwevrije bastogne koeken van rijstmeel bevatten geen geraffineerde suikers en zijn echt zo lekker! Het was een grote verrassing dat ze zo lekker smaakten, want eigenlijk deed ik maar wat ingrediënten bij elkaar. Ook de smaak was een complete verrassing. 

Cookinglife Foodies
Zelfgemaakte bastogne koeken van rijstmeel

Recept

Zelfgemaakte bastogne koeken van rijstmeel

Eenmaal afgekoeld zijn de zelfgemaakte bastogne koeken lekker knapperig en je geloof het echt niet, maar ze hebben verrassend veel weg van originele Bastogne koeken.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 8 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 25 min

Ingrediënten

  • 1/2 cup rijstmeel (pf 60 gram)
  • 1 1/2 eetlepel  kokosolie (ongeveer 40/50 gram, maak het deeg zo vloeibaar als je zelf wilt)
  • 1/4 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/3 cup kokosbloesemsuiker (of 32 gram)
  • 1/2 ei
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 1/4 cup havermout (of 25 gram)
  • 1/4 cup gedroogde vijgen (ongeveer 55 gram)

Hoe maak je zelf bastogne koeken van rijstmeel?

  1. Verwarm oven voor op 160 graden
  2. Meng in een kom het rijstmeel met bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
  3. Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie, kokosbloesemsuiker, half ei en vanille extract.
  4. Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom met kokosolie en meng goed. Als dit een egaal deeg is, meng er dan ook de vijgen (in stukjes) en havermout doorheen. Het mengsel is behoorlijk vloeibaar, geen paniek.
  5. Maak met een eetlepel grote koekjes op de bakplaat. Zorg dat er voldoende afstand is, de het mengsel zal nog een beetje uitlopen en anders bakken de koekjes aan elkaar vast.
  6. Bak de koekjes ongeveer 10 aan een kant en keer ze dan om. Nog 5 minuutjes bakken aan de andere kant. Als ze uit de oven komen zijn ze nog wat zacht, maar nadat ze zijn afgekoeld zijn de koekjes lekker knapperig!

Toen ze uit de oven kwamen was ik heel even bang dat het een soort mislukte eierkoeken waren, want het waren flinke koeken geworden en daarnaast nogal zacht. Maar zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze lekker knapperig en je geloof het echt niet, maar ze hebben verrassend veel weg van Bastogne koeken. Nu wil ik natuurlijk geen reclame maken, zeker niet voor zo’n supermarkt koek bomvol slechte suikers enz, maar Bastogne koeken waren vroeger toch wel een beetje mijn favoriet.

Maar het is dus echt zo dat deze koeken er, qua smaak dan, op lijken! En aangezien deze koekjes tarwevrij zijn en ook nog eens geen geraffineerde suikers bevatten, ben ik daar super blij mee. En ik hoop natuurlijk jullie ook! Hier thuis gingen ze als warme broodjes over de toonbank, want ze hebben de dag niet overleefd. Ik geef eerlijk toe dat ik daar mede schuldig aan was. Maar helaas kan ik jullie dus niet vertellen hoe de koekjes een dag later, of zelfs twee dagen later smaken. Maar ik denk eerlijk gezegd dat ze bij jullie ook de twee dagen niet gaan halen. Eet smakelijk!