Superfoods zijn dus voedingsmiddelen die net even wat meer gezonde en belangrijke stoffen bevatten dan gewone voedingsmiddelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld: donkere bladgroenten, avocado, tarwegras, rauwe cacao, ,groene thee, kurkuma, ginseng, gember, knoflook en vette vis dat rijk is aan omega 3-vetten zoals bijvoorbeeld makreel. Maar ook veel fruit, granen en noten zoals bessen, havermout, lijnzaad en walnoten. Superfoods zijn gelukkig eenvoudig te verwerken in gerechten. Bijvoorbeeld in havermoutpap, in een soep, een frisse salade of verschillende soorten baksels. Bekijk bijvoorbeeld eens deze gezonde recepten met havermout.
Superfoods zorgen voor een waardevolle aanvulling op je voedingspatroon. Je kunt een ongezonde levensstijl er dus niet mee compenseren. Vaak bevatten superfoods meer vezels, mineralen en vitamines dan andere voedingsmiddelen. Hierdoor hebben ze een positief effect op onze gezondheid. Ze verminderen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, kanker en zorgen voor een lager cholesterolgehalte.
Er wordt inmiddels wat minder vaak mee geadverteerd, maar deze zogenaamde ‘superfoods’ zullen altijd blijven bestaan. Gezond eten is namelijk een trend die nog altijd doorgaat en steeds meer aandacht krijgt. Dus waarom zou je de voedingsmiddelen met de meeste gezondheidsvoordelen dan achterwege laten? Het is alleen de kunst om niet in de marketing trucjes te trappen, want vaak is er een veel goedkoper of zelfs gezonder alternatief dat gewoon in de supermarkt ligt!