Recepten Vegetarisch Hoofdgerechten Glutenvrij

Toen ik in oktober op Curacao was, volgde ik een kookworkshop bij Helmi Smeulders, oftewel  ‘Carribean Spice Girl‘. Samen maakten we onder andere ceviche van lionfish, polentafrietjes, pika en een carribean cole slaw en alles smaakte even lekker. Ik kreeg haar boek ‘Modern Carribean Flavors’ mee, wat echt een pracht van een kookboek is. Vol met heerlijke recepten, en dit is één van haar grote successen. Ik paste het recept iets aan, zodat er meer groenten in zitten en het een echte avondmaaltijd is, maar de inspiratie voor deze zoete aardappelsalade met feta en kikkererwten komt absoluut van Helmi.

Cookinglife Foodies
Zoete aardappelsalade met feta en kikkererwten

Recept

Zoete aardappelsalade met feta en kikkererwten

Een heerlijk recept geinspireerd op de Caribische keuken. Je staat niet al te lang in de keuken, het vult enorm en het is écht lekker. Ideaal!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Caribisch
Porties 3-4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 40 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 400 gram kikkererwten
  • ongeveer 3 eetlepels mayonnaise
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 3 lente-ui
  • 2 augurken
  • 1 rode ui
  • sap van halve citroen
  • zout en peper
  • 100 gram feta

Hoe maak je een zoete aardappelsalade met feta en kikkererwten?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de kikkererwten af onder de kraan en laat ze uitlekken. Hussel ze dan met een eetlepel olijfolie, wat paprikakruiden, komijnzaad en zout en peper door elkaar. Verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 30 minuten. Hussel dan even om en bak ze nog eens 10 minuten tot ze krokant zijn.
  3. Schrob de aardappelen schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  4. Vul een grote pan met water, voeg de zoete aardappelen toe en breng aan de kook. Kook ongeveer 12 minuten; de aardappelen moeten een beetje zacht zijn.
  5. Ondertussen maak je de ‘dressing’. Snipper de knoflook en rode ui. Snijd de augurken in ringetjes en doe dit in een kom. Meng met mayonnaise, azijn, mosterd, citroensap en breng op smaak met zout en peper. Snijd de lente-ui in ringen en houd ongeveer 1/3 apart; voeg de rest aan de dressing toe.
  6. Meng de zoete aardappel met de dressing en voeg de kikkererwten toe. Garneer met feta en de overgebleven lente-ui.

Het leuke van dit recept is dat je er lekker mee kunt varieren. Zo kun je ook pompoen gebruiken, of bijvoorbeeld 500 gram zoete aardappel en 500 gram pompoen. Vervang de kikkererwten door linzen (deze hoeven niet in de oven) als je deze avondmaaltijd wat sneller op tafel wilt zetten. Houd je meer van een geroosterde smaak? Meng dan de aardappel en kikkererwten door elkaar op dezelfde wijze als in stap 1 van het recept en verdeel over een bakplaat. Het geheel kan dan 40 minuten in de oven.

Sinds ik terug ben uit Curacao, heeft deze zoete aardappelsalade hier al zeker 4 keer op tafel gestaan. Dat is bijna elke week wel geweest en dat komt omdat het zo lekker makkelijk is en toch gezond. Je staat niet al te lang in de keuken, het vult enorm en het is écht lekker. Ideaal!