Recepten Bakken Taarten Tarwevrij Suikervrij

Gelukkig nieuwjaar! Hierbij de allereerste blog van het nieuwe jaar, ik hoop dat jullie ook dit jaar weer volop kan inspireren! Hebben jullie nog goede voornemens? Mijn belangrijkste voornemen is om dit jaar net zo goed voor mijn lichaam te zorgen als ik afgelopen jaar heb gedaan, met clean food en gezond eten. En dat je dan alsnog súper lekker kunt eten, bewijst dit recept wel. Op Eerste Kerstdag kwam mijn familie voor ons eten. Aangezien het niet altijd even gezellig is als één iemand de hele avond in de keuken staat, hadden wij allemaal een gang bereid. Deze suikervrije en tarwevrije appel perentaart serveerde ik als dessert.

Cookinglife Foodies
Appel-perentaart

Recept

Appel-perentaart

Naast dat het een hele simpele taart is om te maken, is de taart ook lekker zoet door de vulling van appels en peren.

Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 10-12 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 18 min
Koeltijd 30 min
Totaal 1 uur 8 min

Ingrediënten

    Voor de bodem
  • 175 gram speltmeel
  • 120 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels vanille extract
  • 100 gram kokosolie
  • 2 eetlepels water
  • Rasp van een halve citroen
  • Snufje zout
  • Voor de vulling
  • 1 ½ potje Puur Moes of Puur Compote van Hak
  • 450 gram peren, in stukjes
  • 2 theelepels citroen
  • 3 ½ eetlepels arrowroot
  • 2 theelepels kaneel

Hoe maak je een appel-perentaart?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Doe in een kom speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, citroenrasp en snufje zout. Smelt in een apart kommetje de kokosolie.
  3. Doe de gesmolten kokosolie, vanille extract en het water bij het meel en meng. Kneed het deeg goed door tot het een egaal geheel is. Blijft het deeg nog (te) plakkerig? Voeg wat extra speltmeel toe.
  4. Smeer een springvorm van +/- 22 cm goed in met kokosolie en bekleed daarna de vorm met het deeg, ongeveer een halve cm dik.
  5. Bak de bodem in 15-18 minuten gaar.
  6. Doe ondertussen de appelmoes en de stukjes peer met het citroensap en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat dit pruttelen tot de stukjes peer zacht zijn.
  7. Mix dan de moes en peer met een staafmixer tot een glad geheel; zorg dat er geen (grote) stukjes peer meer in de vulling zitten. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de arrowroot toe.
  8. Laat de moes nu een half uurtje afkoelen. Vul daarna de taartvorm met de appel-perenvulling en laat de taart in de koelkast opstijven. Decoreer eventueel nog met kaneelpoeder in een leuke vorm.

Naast dat het een hele simpele taart is om te maken, is de taart ook lekker zoet door de vulling van appels en peren. Als je een zoetekauw bent kun je zelf altijd een extra eetlepel kokosbloesemsuiker aan het deeg toevoegen om de bodem wat zoeter te maken. Zelf vond ik de taart zoals in het recept hieronder helemaal perfect.

Geen van mijn familieleden eet normaal gesproken suikervrij of tarwevrij, dus vooraf was ik erg benieuwd wat ze van de taart zouden vinden. Gelukkig vonden ze ‘m heerlijk!