Recepten Lunch Bijgerechten Vegan

Baba ganoush is een heerlijke lekkernij uit de Mediterrane keuken, een dip van aubergine. Je vindt het in Nederland ook vers bij de Turkse supermarkten. Zelf maken is zo makkelijk (én een stuk goedkoper) dat ik jullie graag laat zie hoe je dat doet. Het is fijn om een bakje baba ganoush in de koelkast te hebben staan. Je kunt het namelijk niet alleen op brood eten, maar bijvoorbeeld ook je groenten erin dippen. 

Cookinglife Foodies
Baba ganoush

Recept

Baba ganoush

Baba ganoush is een heerlijke dip van aubergine uit de Mediterrane keuken. Het is fijn om een bakje baba ganoush in de koelkast te hebben staan. Je kunt het namelijk niet alleen op brood eten, maar bijvoorbeeld ook je groenten erin dippen.

Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraans
Porties 1 kom

Bereidingstijd

Bereidingstijd 50 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprika poeder
  • zout en pepe

Hoe maak je zelf baba ganoush?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Prik gaatjes in de aubergines en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven.
  3. Snijd het stronkje eraf en snijd de aubergines in grove stukken. Doe dit in de keukenmachine. Voeg 2 teentjes knoflook, tahin, citroensap, komijnpoeder, paprikapoeder en zout en peper toe.
  4. Zet de keukenmachine aan en laat een paar minuten draaien, tot je een mooi mengsel hebt. Proef even en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper. Enjoy!

Sinds een paar weken lunchen we op zaterdag wat uitgebreider, met allerlei vegetarisch lekkers. We proberen namelijk een stuk minder vlees te eten; ons doel is nog maar één keer per week vlees of vis op tafel te zetten. Waarom? Omdat het produceren van vlees voor consumptie onze hele aardbol naar de grutjes helpt. Het is bizar hoeveel impact de productie van 1 pond vlees heeft op het milieu. Natuurlijk is het ook ‘gewoon’ heel zielig voor dieren, dat speelt zeker mee, maar ik kon niet langer mijn ogen sluiten voor wat onze ‘vleesnijd’ voor gevolgen heeft. Minder vlees eten is heel makkelijk; er zijn meer dan genoeg andere opties.

Maar terug naar de lunch: ik maak dus wekelijks lekker baba ganoush en daarnaast grillen we nog wat extra courgette, paprika en aubergine. Chris maakt graag een ‘prutje van avocado’ en zo zitten we eigenlijk steevast te smullen in het weekend. Lekker! Er is altijd nog wat baba ganoush over, wat ik dan doordeweeks op kan eten. Op brood, of bij het avondeten.

Volgens recepten van andere bloggers schraap je na het grillen het vruchtvlees uit de aubergine. De schil gooi je dan weg. Dat vind ik zonde; daar zitten namelijk ook voedingsstoffen in. De baba ganoush die ik bij de turkse winkel kocht, had ook gewoon stukjes schil en smaakte fantastisch. Dus ik besloot het ook gewoon mét schil te maken. Laat de keukenmachine iets langer aanstaan en je baba ganoush is net zo mooi glad.

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.