Recepten Bakken Glutenvrij

Een tijdje geleden heb ik rondgevraagd of er nog Kerst- of Sinterklaasrecepten waren die jullie héél graag op Cookinglife Foodies wilden zien. En met een mega overmacht aan stemmen waren glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten jullie nummer 1 keuze. Hele goede keuze overigens, want ik vind het helemaal niet erg om begin oktober al pepernoten te bakken. I’ll take one for the team, dacht ik dus meteen.

 

Cookinglife Foodies
Chocolade pepernoten

Recept

Chocolade pepernoten

Chocolade pepernoten zijn voor velen favoriet. Probeer ze zelf ook eens te maken. Dit recept is lekker en gluten- en suikervrij!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties Flinke schaal

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Koeltijd 30 min
Totaal 1 uur 20 min

Ingrediënten

  • 275 gram glutenvrij (zelfrijzend) meel
  • 25 gram amandelmeel
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 150 gram kokosolie
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 80 gram pure chocolade (92%)
  • snuf zout

Hoe maak je chocolade pepernoten?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Doe alle droge ingredienten in een kom en doe daar dan de gesmolten kokosolie, vanille extract en plantaardige melk bij. Mix met een handmixer met deeghaken, in een keukenmachine of kneed met je handen goed door, tot je een egaal deeg hebt.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het deeg hele kleine balletjes. Leg deze, met een klein beetje tussenruimte op de bakplaat. Ga net zo lang door tot de bakplaat vol is. Waarschijnlijk kun je er twee bakplaten mee vullen.
  4. Bak de pepernootjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Laat deze ongeveer een half uur goed afkoelen.
  5. Smelt de chocolade au-bain-marie en dip de pepernoten één voor één in de chocolade met een theelepeltje. Leg ze op een bord of bakpapier en herhaal. en je hebt meer dan genoeg om iedereen te laten proeven!

Daarom ging ik met zeer weinig tegenzin aan de slag met een receptje en ik wilde dat receptje zo toegankelijke mogelijk maken. Ik weet namelijk best dat het lastig is om soms naar de natuurwinkel te gaan enzo, dus goed nieuws dat je dat (volgens mij) voor deze pepernoten niet meer hoeft. Er is tegenwoordig zoveel meer verkrijgbaar in de supermarkten. Zoals een glutenvrije bakmix zonder toegevoegde rare dingen en dat moest ik natuurlijk testen!

Deze pepernoten maakte ik dus met een pakje glutenvrije bakmix. De ingredienten zijn maiszetmeel, aardappelmeel en rijstmeel, verder geen rare toevoegingen en e-nummers dus. Naast glutenvrij is de bakmix ook lactosevrij en suikervrij. Goed om te zien! Ik heb de bakmix nu een aantal keer gebruikt en wat me opviel is dat het deeg ook echt goed te kneden was; met glutenvrij meel is dat soms best nog een dingetje. Je kunt ook ander glutenvrij basismeel gebruiken.

Als je niet glutenvrij hoeft te eten, kun je overigens ook speltmeel gebruiken. Je pepernootjes worden dan nét iets lekkerder. Maar hoe fijn is dit receptje voor chocolade pepernoten? Het is echt easy peasy en je hoeft voor je guilty pleasure niet meer naar die kant en klare chocolade pepernoten uit de supermarkt te grijpen. Als je glutenvrij eet kan dat natuurlijk sowieso niet, maar ik vind dit recept zelf een heel fijn alternatief. Wil je van alle pepernoten chocolade pepernoten maken? Dan heb je niet één, maar twee repen chocolade nodig. Ik vind het zelf lekker om ook nog wat ‘normale’ pepernoten over te houden.

Ohja, als je wel (wat) suiker eet, kun je natuurlijk ook melkchocolade en witte chocolade smelten, om die leuke 3 kleuren chocolade pepernootjes te krijgen.