Recepten Vegan Glutenvrij Bijgerechten

Ik houd een to-do list bij, met daarop allerlei dingen die ik nog wil maken voor de blog. Een daarvan was hummus, want hoewel ik dat vaker gegeten had, had ik het nog nooit zelf gemaakt. Hoewel hummus weinig ingrediënten bevat, vond ik het toch best lastig om te maken. Vooral omdat ik zelf nog nooit hummus had gemaakt, had ik eigenlijk geen goed beeld bij hoe dik/vloeibaar het moest worden, dus dat was een beetje passen en meten. UIteindelijk is hij goed gelukt en de smaak is heerlijk!

Cookinglife Foodies
Hummus

Recept

Hummus

Als je eenmaal deze zelfgemaakte hummus hebt geproefd, dan wil je echt niet meer die voorverpakte bak uit de supermarkt. Fijn is dat je zelf kunt bepalen hoe dik of dun je de hummus wilt hebben. Probeer dus vooral eens zelf hummus te maken; veel gezonder en lekkerder.

Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 1 flinke kom

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 4 uur 0 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 4 uur 15 min

Ingrediënten

  • 400 gram uitgelekte kikkererwten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels citroensap (ik deed het sap van 2 citroenen)
  • 3 á 4 lepels tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • flink wat olijfolie
  • zout en peper
  • Koriander (optioneel)

Hoe maak je zelf hummus?

  1. Wel de kikkererwten in een kom water, minimaal 4 uur maar liefst overnacht. Laat daarna de kikkererwten uitlekken en pel de knoflooktenen. Doe deze bij elkaar in een kom of pan.
  2. Doe nu ook het citroensap, de tahin, komijnpoeder en de helft van het paprikapoeder erbij en een paar flinke eetlepels olijfolie. Mix dan met een staafmixer (of doe het in een goede keukenmachine) net zo lang tot de hummus een egale massa is.
  3. Je bepaalt zelf hoe dik/dun de hummus wordt, dus voeg naar wens olijfolie toe om de hummus nog wat vloeibaarder te maken.
  4. Proef je hummus. Is het nog wat flauw? Doe er dan nog wat komijnpoeder en paprikapoeder bij en wat zout en peper.
  5. Besprenkel voor het serveren nog met wat olijfolie en paprikapoeder ter garnering. Optioneel kun je er ook nog wat gehakte koriander overheen doen.Je kunt de hummus in een bakje in de koelkast gerust een aantal dagen bewaren. Eet smakelijk!

Als je eenmaal deze zelfgemaakte hummus hebt geproefd, dan wil je echt niet meer die voorverpakte bak uit de supermarkt. Fijn is dat je zelf kunt bepalen hoe dik of dun je de hummus wilt hebben. Ik gebruik het vooral op pappadums en als de hummus dan té vloeibaar is, loopt het er aan alle kanten af. Daarom heb ik niet al te veel olie gebruikt zodat de hummus redelijk dik bleef. Probeer dus vooral eens zelf hummus te maken; veel gezonder en lekkerder.

Vooral de combinatie met pappadums vond ik erg lekker en ik vermoed dat het op een stokbroodje ook echt super smaakt Serveer dus bijvoorbeeld met pappadums (gewoon bij de supermarkt te koop, ze zijn tarwevrij!). Wrijf dan de pappadums in met wat water en doe ze per twee ongeveer 2 minuten in de magnetron. Ze worden ontzettend knapperig!

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.