Met bietjes heb ik een haat-liefde verhouding. Ik vind de smaak van geroosterde rode bietjes echt hemels – het roosteren zorgt ervoor dat hun zoete, aardse smaak nog intensiever wordt. Om deze onovertreffelijke smaak te bereiken heb je echter wat geduld nodig, iets wat ik soms nog lastig vind. Inmiddels heb ik een goede manier gevonden om de haat-liefde verhouding te overwinnen: ik leg de bieten onderin de oven als ik hem toch aan heb staan voor iets anders, en maak dan gelijk een grote hoeveelheid tegelijk. Gegaard zijn ze namelijk rustig een week te bewaren. Ik maak er dan bijvoorbeeld een lekkere bietensoep met gekaramelliseerde appeltjes van. Maar ook koud smaken ze erg lekker, bijvoorbeeld in salades. Deze keer maakte ik er een geroosterde bietenrisotto met een pesto van veldsla.
Recept
Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Een heerlijk hoofdgerecht dat bomvol smaak, vitaminen en vezels zit.
Gang | Hoofdgerecht |
---|---|
Keuken | Italiaans |
Porties | 2-3 personen |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Bereidingstijd | 20 min |
Totaal | 30 min |
Overigens hoef je niet in de stress te schieten van het oxaalzuur wat in bietjes zit. Het klopt dat oxaalzuur zich in het lichaam bindt met mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, waardoor deze minder goed opgenomen kunnen worden. Ik kan je echter geruststellen: met een gezond lichaam is het eten van oxaalzuurrijke groenten geen enkel probleem. Hierbij geldt de beroemde uitspraak van Paracelsus: “De dosis bepaalt het vergif”. Bietjes zijn juist enorme vitamine- en mineralenbommetjes en ze bevatten antioxidanten, waardoor ze als ontstekingsremmers in ons lichaam werken!
Als natuurvoedingscoach vind ik het belangrijk om zo weinig mogelijk bewerkte producten te gebruiken. Echte risotto wordt gemaakt van Arborio-rijst, een “witte” rijstsoort waarin de kiem en het vlies verwijderd zijn. Dat is jammer, want laat daar nu juist precies vele belangrijke vitamines en mineralen in zitten! Ik vervang deze rijst dan ook graag door gezondere varianten zoals gierst, haverkorrels of amaranth. Eigenlijk kun je elk soort graan er voor gebruiken, probeer vooral zelf eens uit wat jou het beste smaakt. Overigens heb ik onlangs ook een volkoren variant van de risottorijst gespot– onder de naam “volkoren ronde rijst”. Hiermee heb ik een heerlijke smeuïge risotto op tafel getoverd.