Recepten Hoofdgerechten Vegetarisch Italiaans

Met bietjes heb ik een haat-liefde verhouding. Ik vind de smaak van geroosterde rode bietjes echt hemels – het roosteren zorgt ervoor dat hun zoete, aardse smaak nog intensiever wordt. Om deze onovertreffelijke smaak te bereiken heb je echter wat geduld nodig, iets wat ik soms nog lastig vind. Inmiddels heb ik een goede manier gevonden om de haat-liefde verhouding te overwinnen: ik leg de bieten onderin de oven als ik hem toch aan heb staan voor iets anders, en maak dan gelijk een grote hoeveelheid tegelijk. Gegaard zijn ze namelijk rustig een week te bewaren. Ik maak er dan bijvoorbeeld een lekkere bietensoep met gekaramelliseerde appeltjes van. Maar ook koud smaken ze erg lekker, bijvoorbeeld in salades. Deze keer maakte ik er een geroosterde bietenrisotto met een pesto van veldsla.

Cookinglife Foodies
Geroosterde bietenrisotto met veldsla pesto

Recept

Geroosterde bietenrisotto met veldsla pesto

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Een heerlijk hoofdgerecht dat bomvol smaak, vitaminen en vezels zit.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2-3 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 30 min

Ingrediënten

  • 600 gr verse rode bieten (tip: neem een dubbele hoeveelheid voor bijvoorbeeld een lekkere lunchsalade)
  • 200 gram risottorijst/gierst/ volkoren ronde rijst/ haverkorrels/ amaranth …
  • 1 uitje
  • 1 teen knoflook
  • 0,5- 0,75 liter groentebouillon (afhankelijk van de graansoort die je gebruikt; kijk op de verpakking)
  • klein klontje boter (20 gr)
  • 2 el olijfolie + extra voor de bieten
  • balsamicoazijn
  • peper en zout
  • Voor de pesto:
  • 5 el olijfolie
  • 75 g Grana Padano
  • 25 g pijnboom- of zonnebloempitten
  • 1 teen knoflook
  • 75 g veldsla
  • 1 el citroensap

Hoe maak je geroosterde bietenrisotto met veldsla pesto?

    Verwarm de oven voor op 180 graden
  1. Was de bieten: schrob de aarde er goed van af. Scheur zoveel aluminiumfolievelletjes af als dat je bieten hebt. Leg op elk velletje een biet.
  2. Sprenkel een klein scheutje olijfolie en balsamicoazijn over de bietjes en strooi er wat peper en zout over. Vouw de folie dicht zodat er pakketjes ontstaan en leg de pakketjes in de oven.
  3. Rooster de bietjes gaar in ongeveer 60 – 90 minuten. De gaartijd hangt af van de grootte van de bietjes; controleer daarom na 60 min of de bietjes al zacht zijn door met een mes erin te prikken.
  4. Haal de bietjes uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Trek de schil er vanaf zodra de bietjes iets zijn afgekoeld .(tip: trek plastic handschoenen aan om rode vingers te voorkomen).
  5. Pureer de helft van de geroosterde bieten tot puree in de keukenmachine of met de staafmixer. Snijd de andere helft in blokjes van 1 bij 1 cm.
  6. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie op laag vaar in een hapjespan. Fruit de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Doe de rijst (of andere granen) erbij en schep het kort om.
  7. Schep er vervolgens steeds één soeplepel bouillon per keer bij, net zo lang tot de rijst gaar is. Blijf hierbij ondertussen rustig roeren.
  8. Roer als de risotto bijna klaar is de bietenpuree en de stukjes biet erdoorheen. Roer de boter erdoorheen zodra de bieten zijn opgewarmd. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de risotto met de pesto en de veldslablaadjes
  9. Hoe maak je de veldslapesto:
  10. Leg een paar trosjes veldsla apart voor de garnering.
  11. Doe de rest van de veldsla, de kaas, de pijnboompitten, de knoflook, de olijfolie en het citroensap in een kom.
  12. Pureer met de staafmixer tot pesto.
  13. Voeg als de pesto droog is wat extra olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.

Overigens hoef je niet in de stress te schieten van het oxaalzuur wat in bietjes zit. Het klopt dat oxaalzuur zich in het lichaam bindt met mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, waardoor deze minder goed opgenomen kunnen worden. Ik kan je echter geruststellen: met een gezond lichaam is het eten van oxaalzuurrijke groenten geen enkel probleem. Hierbij geldt de beroemde uitspraak van Paracelsus: “De dosis bepaalt het vergif”. Bietjes zijn juist enorme vitamine- en mineralenbommetjes en ze bevatten antioxidanten, waardoor ze als ontstekingsremmers in ons lichaam werken!

Als natuurvoedingscoach vind ik het belangrijk om zo weinig mogelijk bewerkte producten te gebruiken. Echte risotto wordt gemaakt van Arborio-rijst, een “witte” rijstsoort waarin de kiem en het vlies verwijderd zijn. Dat is jammer, want laat daar nu juist precies vele belangrijke vitamines en mineralen in zitten! Ik vervang deze rijst dan ook graag door gezondere varianten zoals gierst, haverkorrels of amaranth. Eigenlijk kun je elk soort graan er voor gebruiken, probeer vooral zelf eens uit wat jou het beste smaakt. Overigens heb ik onlangs ook een volkoren variant van de risottorijst gespot– onder de naam “volkoren ronde rijst”. Hiermee heb ik een heerlijke smeuïge risotto op tafel getoverd.

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.