Mijn recept voor glutenvrije pepernoten deelde ik een aantal weken geleden met jullie. Daarbij vertelde ik ook over mijn liefde voor speculaas en speculaaskruiden. Alles wat maar naar speculaas ruikt, wil ik eten. De periode voorafgaand aan Sinterklaas was altijd ‘mijn’ periode: kruidnoten, gevuld speculaas, speculaasbrokken en ga zo maar door. Dit jaar moet ik het voor het eerst zonder al dit lekkers stellen en dat valt me best zwaar, kan ik je vertellen. De chocolade letters lachen naar me in de winkel en als ik voorbij loop roept het speculaas me na. Daar is maar één oplossing voor te bedenken: zelf alternatieven maken. En zie hier, een heerlijke ‘vervanger’: Glutenvrij Gevuld Speculaas zonder geraffineerde suikers én lactosevrij.
Recept
Maak een feest van Sinterklaas met dit recept voor gevuld speculaas. Een heerlijk alternatief voor geraffineerde suikers.
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | ca 10 stukken |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Koeltijd | 2 uur 0 min |
Bereidingstijd | 35 min |
Totaal | 2 uur 45 min |
Zondag kreeg ik mijn ouders op bezoek in ons nieuwe appartement en zij waren direct hét testpanel voor dit speculaas recept. Mijn moeder gaf eerlijk toe dat ze het niet zo lekker vond; ze houdt niet van citroen en dat proefde ze er duidelijk in terug. Mijn vader en vriend daarentegen vonden het heerlijk! Extra grote stukken speculaas gingen als warme broodjes over de toonbank ;-). Zelf vind ik het ook super! De smaak is heerlijk; niet te zoet (dat is het bij mij nooit) en echt die smaak van speculaas. Smullen dus!
Om gelijk met de deur in huis te vallen: je zult je wel afvragen waarom de spijs op de foto er zo bruin uit ziet? Ik heb bruine amandelen gebruikt in plaats van blanke amandelen (zonder velletje), vandaar de donkere kleur. Voor jullie en de volgende keer dat ik dit gevulde speculaas bak voor mezelf; misschien beter blanke amandelen gebruiken.
De koek is overigens erg brokkelig. Speculaas brokken heb je natuurlijk ook in de winkel, maar dit brokkelt gemakkelijker. Dat is natuurlijk een typisch kenmerk van glutenvrij bakken. Mocht je dus, net als ik, geen glutenallergie maar een tarweallergie hebben, dan kun je het ook best met 50% speltmeel en 50% amandelmeel proberen. Om het gevuld speculaas te laten glimmen heb ik de bovenkant met wat eigeel bestreken, maar je kunt dit natuurlijk weglaten als je veganistisch eet.
Geniet ervan allemaal en eet goed boven je bordje, anders kruimel je alles onder ;-).