Recepten Hoofdgerechten

Volgens mij heb ik het er al eerder over gehad, maar ik ben gelukkig geen broodliefhebber in hart en nieren. Natuurlijk, een lekker krokant stokbroodje op z’n tijd had ik wel gelust, maar ik trek mezelf niet de haren uit de kop bij de gedachte dat ik dit iedere dag mis. Wat ik wel écht mis, is pizza. Gewoon zo’n lekkere, dunne pizza met een krokante bodem.

Cookinglife Foodies
Gezonde glutenvrije pizza

Recept

Gezonde glutenvrije pizza

Deze pizza is rijk aan groenten en bevat weinig vetten. Dat maakt hem gezond, maar nog steeds lekker!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 pizza

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 1 uur 0 min

Ingrediënten

    Pizzabodem
  • 125 glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 50ml water
  • snufje zout
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 el wijnsteenbakpoeder
  • geperst teentje knoflook
  • oregano
  • Pizzasaus
  • 1 blikje biologische tomatenblokjes (400gr)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • basilicum
  • Pizzabeleg
  • 100gr champignons
  • verse rucola
  • olijven
  • tonijn uit blik

Hoe maak je een gezonde glutenvrije pizza?

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Meng alle ingredienten voor de bodem en kneed het deeg goed door. Laat dit even 15 minuten rusten op een stenen ondergrond met wat bakmeel tegen het plakken.
  3. Kneed na 15 minuten opnieuw even door en laat daarna weer even rusten.
  4. Doe alle ingredienten voor de pizzasaus in een keukenmachine en laat even 1 minuut mixen.
  5. Rol dan het pizzadeeg voorzichtig uit. Het is erg plakkerig, dus met je handen of een deegroller met bakmeel werkt het beste. Bestrijk met wat olijfolie en bak even een minuut of 8 in de oven zodat het vast knapperig wordt.
  6. Haal de pizza uit de oven en doe de pizzasaus erop. Bekleed dan met het beleg, de plakjes champignons, olijven en tonijn. Bak nog 10-15 minuten in de oven.
  7. Haal de pizza weer uit de oven en doe er nog wat verse rucola op. Eet smakelijk!

Misschien heb je al eerder de Paleo pizza met een bodem van kikkererwtenmeel voorbij zien komen? Deze pizza was paleo en erg lekker, maar een bodem van kikkererwtenmeel wordt niet knapperig. Ik miste nog steeds het idee van een echte pizza met een knapperige, dunne bodem. Daarom deed ik een tweede poging en probeerde ik het opnieuw: zelf gezonde glutenvrije pizza maken. En wat heb ik gesmuld… Ik weet dat langzaam eten beter is voor de spijsvertering enzo, maar deze pizza heb ik volgens mij echt opgeschrokt. Waanzinnig lekker. En gezond! Dus alsjeblieft en geniet er net zo van als ik.

Bij deze pizza had ik voor het eerst weer echt het gevoel dat ik een pizza at, omdat de bodem zo knapperig is. In tegenstelling tot diepvriespizza’s, bevat deze pizza weinig vet en smaakt daardoor ook niet zo vet. Eigenlijk is het een hele gezonde en complete maaltijd! Trakteer jezelf dus lekker op een glutenvrije pizza. En ook al hoef je niet glutenvrij te eten, dan is het gewoon eens verantwoord pizza eten ;). Eet smakelijk!

Voor de bodem gebruikte ik glutenvrij zelfrijzend bakmeel, wat te vinden is bij de biologische supermarkt of natuurwinkel. Het deeg is erg gemakkelijk te maken en hoeft niet uren van te voren klaargemaakt te worden. Trek in totaal ongeveer drie kwartier uit voor het maken van de pizza, omdat het deeg in totaal 20 minuten moet rusten.

Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken als pizzabeleg. Als je vegan of vegetarisch bent, laat dan de tonijn achterwege en ga voor veel groenten zoals in de Paleo pizza. Eet je niet zuivelvrij, doe er dan lekker wat Parmezaanse kaas overheen.