Mijn moeder is degene van wie ik mijn liefde voor koken en bakken heb overgenomen. Al toen ik nog een klein meisje was, bakten we samen zandkoekjes uit het Blue Band kinderkookboek en ik mocht altijd helpen met koken. Ze is mijn grote voorbeeld en hoewel ze zelf altijd zegt ‘dat ze maar dingen namaakt uit kookboeken’, is ze ontzettend creatief in de keuken. Nu ze sinds februari glutenvrij moet eten, is ze al maanden bezig met het perfectioneren van een goed glutenvrij brood recept. Glutenvrij brood bakken, zonder bakmachine, is prima te doen als je eenmaal weet welke ingrediënten je nodig hebt.
Recept
Zelfgemaakt en vers gebakken brood is zo lekker dat er eigenlijk niets op hoeft. Met dit recept heb je in elk geval de basis voor een heerlijk ontbijt of lekkere lunch.
Gang | Ontbijt |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 1 brood |
Voorbereidingstijd | 20 min |
---|---|
Rijstijd | 40 min |
Bereidingstijd | 45 min |
Totaal | 1 uur 45 min |
Je kunt zelf ook wat spelen met glutenvrije meelsoorten en wat ik zelf ook lekker vind, is om nog wat noten en zaden toe te voegen. Het recept hieronder is het basisrecept, maar je kunt natuurlijk naar smaak lijnzaad (ca. 1 eetlepel), pompoenpitten etc. toevoegen. Of wat maanzaad of sesamzaad bovenop, vlak voordat het brood de oven in gaat. Zo kun je iedere keer net een ander type glutenvrij brood bakken, lekker voor de afwisseling!
Mocht je de verschillende melen niet in huis hebben, dan kun je ook 450 gram glutenvrije bloem van één soort gebruiken. Voor de smaak vind ik het juist lekkerder om meerdere melen te gebruiken. Na het bakken laat ik het brood afkoelen en daarna snijd ik het in sneetjes. Deze verpak ik dan per twee stuks in diepvrieszakjes. Als je het brood ‘s ochtends uit de diepvries haalt en nog even opwarmt met een tosti apparaat of broodrooster, lijkt het zelfs na twee weken nog of je vers brood eet. Heerlijk!