Recepten Bakken Glutenvrij

Mijn moeder is degene van wie ik mijn liefde voor koken en bakken heb overgenomen. Al toen ik nog een klein meisje was, bakten we samen zandkoekjes uit het Blue Band kinderkookboek en ik mocht altijd helpen met koken. Ze is mijn grote voorbeeld en hoewel ze zelf altijd zegt ‘dat ze maar dingen namaakt uit kookboeken’, is ze ontzettend creatief in de keuken. Nu ze sinds februari glutenvrij moet eten, is ze al maanden bezig met het perfectioneren van een goed glutenvrij brood recept. Glutenvrij brood bakken, zonder bakmachine, is prima te doen als je eenmaal weet welke ingrediënten je nodig hebt.

Cookinglife Foodies
Glutenvrij brood bakken

Recept

Glutenvrij brood bakken

Zelfgemaakt en vers gebakken brood is zo lekker dat er eigenlijk niets op hoeft. Met dit recept heb je in elk geval de basis voor een heerlijk ontbijt of lekkere lunch.

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Rijstijd 40 min
Bereidingstijd 45 min
Totaal 1 uur 45 min

Ingrediënten

  • 150 gram teffmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 50 gram quinoameel
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1,5 eetlepel psylium vezels
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 losgeklopt ei
  • 200 ml water
  • 50 gram olijfolie
  • 150-175 gram amandelmelk (begin met 150gr)

Hoe kun je glutenvrij brood bakken?

  1. Doe alle bloem in een keukenmachinekom of gewone grote kom, samen met het zout, xanthaangom, baking soda, wijnsteenbakpoeder en psyliumvezel. Meng door elkaar.
  2. Los het gist op in 200ml lauwwarm water. Doe hierbij het geklutste ei, 50 gram olijfolie en 150 gram amandelmelk en voeg samen met het meel. Mix met een keukenmachine of handmixer met deeghaken een aantal minuten door. Voeg eventueel een beetje extra amandelmelk toe als het deeg te droog blijft, of juist wat bloem als het deeg te nat is.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Doe het broodmengsel in een cakeblik en dek af met een vochtige, schone theedoek. Laat zo’n 30-40 minuten rijzen op een warme plaats, eventueel in de oven op de laagste stand met de deur open.
  5. Haal de doek van het cakeblik en bak het brood in de oven in zo’n 40-45 minuten goudbruin. Laat daarna goed afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Je kunt het brood een aantal weken in de vriezer bewaren.

Je kunt zelf ook wat spelen met glutenvrije meelsoorten en wat ik zelf ook lekker vind, is om nog wat noten en zaden toe te voegen. Het recept hieronder is het basisrecept, maar je kunt natuurlijk naar smaak lijnzaad (ca. 1 eetlepel), pompoenpitten etc. toevoegen. Of wat maanzaad of sesamzaad bovenop, vlak voordat het brood de oven in gaat. Zo kun je iedere keer net een ander type glutenvrij brood bakken, lekker voor de afwisseling!

Mocht je de verschillende melen niet in huis hebben, dan kun je ook 450 gram glutenvrije bloem van één soort gebruiken. Voor de smaak vind ik het juist lekkerder om meerdere melen te gebruiken. Na het bakken laat ik het brood afkoelen en daarna snijd ik het in sneetjes. Deze verpak ik dan per twee stuks in diepvrieszakjes. Als je het brood ‘s ochtends uit de diepvries haalt en nog even opwarmt met een tosti apparaat of broodrooster, lijkt het zelfs na twee weken nog of je vers brood eet. Heerlijk!