Recepten Bakken Brood Nagerechten

Het is herfst! Tijd voor lange, warme truien, wollige sjaals, dekentjes op de bank, rennen door gevallen bladeren….heerlijk! En voor mij betekent herfst ook steevast een bezoek aan het zuiden van het land waar ik in de moestuin van mijn ouders mijn eigen pompoenen pluk! Met de mega pompoen die ik daar pluk, ga ik aan de slag met een herfstig recept voor een glutenvrije Pompoen Pecan broodpudding.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije broodpudding met pompoen en pecan

Recept

Glutenvrije broodpudding met pompoen en pecan

Als je dan toch met je comfy trui en dekentje op de bank kruipt, kun je zonder schuldgevoel genieten van deze herfstige lekkernij, het ultieme comfort food!

Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 2-3 personen

Bereidingstijd

Totaal 0 min

Ingrediënten

  • 1 theelepel kokosolie
  • 5 sneetjes Genius glutenvrije fruitbrood
  • 3 eieren
  • 200 gram gepureerde pompoen
  • 125 ml kokosmelk
  • 25 ml ahornsiroop
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram pecannoten (gehakt)
  • 1 eetlepel koek & speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract 
  • ¼ theelepel zout
  • kaneel naar smaak

Hoe maak je glutenvrije broodpudding met pompoen en pecan?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Smeer twee kleine ovenvaste schaaltjes in met een klein beetje kokosolie.
  3. Snijd de sneetjes brood in kleine driehoekjes en rooster ze op bakpapier in de oven ongeveer10 minuten totdat ze goudbruin zijn.
  4. Terwijl het brood in de oven staat start je met het maken van de custard. Kluts de eieren en meng deze met de pompoenpuree, kokosmelk, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, pecannoten, speculaaskruiden, vanille en zout in een grote kom. Mix het met een garde tot een zacht, romig mengsel.
  5. Plaats het geroosterde fruitbrood in een diepe schaal en giet de custard over het brood heen. Zorg ervoor dat je de custard goed verspreidt zodat alle stukken brood bedekt zijn. Laat het zo 10 minuten staan zodat het brood de custard op kan nemen.
  6. Schep het broodmengsel voorzichtig (zodat het brood niet uit elkaar valt) in de twee schaaltjes. Giet alle custard over de broodstukjes heen tot het hele schaaltje gevuld is. Strooi er als laatste een klein beetje kaneel over.
  7. Vul een diepe bakvorm met warm water en zet de twee schaaltjes in het midden. De schaaltjes moeten zeker driekwart in het water staan. Bak de pudding 25 minuten. Check of ze bovenop niet te bruin worden. Gebeurt dit wel, dek de schaaltjes dan af met wat aluminiumfolie. Laat ze nog 30 minuten bakken totdat de custard volledig gestold is. Dit kun je controleren door er een prikker in te steken; komt hij er schoon uit dan zijn je pompoen pecanpuddinkjes klaar!

Gewapend met deze enorme oranje beauty ga ik vol ideeën en inspiratie aan de slag in de keuken. Op mijn zestiende woonde ik een tijdje als uitwisselingsstudent in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de pompoen, die gelukkig inmiddels ook in Nederland al tijden razend populair is. Ook leerde ik een typisch ‘Southern’ gerecht kennen; broodpudding. Een heerlijke custard met daarin zacht fruitbrood dat gedrenkt in een smeuïge goedje gewoon smolt in je mond. En hoewel dit gerecht oorspronkelijk uit Europa komt en al in de Middeleeuwen werd bereid met oud brood, heb ik het in Nederland nog nooit gegeten. Een goede reden om zelf de perfecte herfstpudding te maken!

In dit recept combineer ik de pompoen en broodpudding zoals ik hem kan herinneren, in een glutenvrije variant. Ik gebruik hiervoor een glutenvrij fruitbrood, dat door de authentieke smaak en zachte structuur perfect is voor dit zoete gerecht. Dit kun je tegenwoordig ook gewoon op de bakkerijafdeling van de supermarkt krijgen, superfijn! Naast glutenvrij is deze broodpudding ook lactosevrij en voeg je er zelf geen geraffineerde suiker aan toe. Als je dan toch met je comfy trui en dekentje op de bank kruipt, kun je zonder schuldgevoel genieten van deze herfstige lekkernij, het ultieme comfort food!