Recepten Bakken Glutenvrij

High tea: echt een moment om lekker te genieten van heerlijke traktaties. En dat lukt zeker met deze glutenvrije brownies zonder geraffineerde suikers. Ze zijn heel gemakkelijk te maken en waanzinnig lekker. Ik nam een grote vershoudbak mee naar het werk en in een handomdraai was die leeg, zo goed vielen ze bij alle collega’s in de smaak. Succes gegarandeerd dus.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije brownies

Recept

Glutenvrije brownies

Dit recept voor brownies wil je waarschijnlijk vaker maken, het is heerlijk. Het past ook perfect bij een high tea.

Gang Tussendoor
Keuken Amerikaans
Porties ca 9 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totaal 45 min

Ingrediënten

  • 75 gram hazelnootmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram rijstmeel
  • 200 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 200 gram suikervrije appelmoes
  • 65 gram fairtrade cacaopoeder
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 theelepel vanille extract
  • 40 gram grof gehakte noten (bijv. walnoten of hazelnoten)
  • 175 gram pure chocolade zonder geraffineerde suiker

Hoe maak je glutenvrije brownies?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Doe de dadels, lijnzaad en de appelmoes in de foodprocessor en laat dit even aanstaan tot het een egaal mengsel is.
  3. Doe het hazelnootmeel, amandelmeel en rijstmeel in een mengkom, samen met het cacaopoeder en bakpoeder. Voeg het appelmoes mengsel toe, net als de eieren en het vanille extract en laat dit in een paar minuten tot een deeg mengen.
  4. Vet een brownievorm of bakblik van ca. 18x18cm in met wat kokosolie of olijfolie. Giet het mengsel hierin en verdeel over het bakblik. Bak in ongeveer 30-35 minuten af. Laat goed afkoelen.
  5. Smelt de chocolade au bain marie en hak de noten fijn. Verdeel de gesmolten chocolade over de brownies, let op: deze moeten helemaal zijn afgekoeld. Verdeel de gehakte noten over de chocolade en laat in de koelkast even hard worden. Snijd de brownies pas in stukken als de chocolade hard is geworden.
  6. Serveer met een lekkere kop thee tijdens je glutenvrije high tea!

Naast lekkere traktaties als sandwiches, cake, brownies en koekjes, is thee natuurlijk een onmisbaar onderdeel van een high tea. Gek ben ik op thee. Al twee jaar drink ik eigenlijk alleen water en thee, met 1 kopje koffie per dag, en ik vind het heerlijk. Mijn thee wil ik graag puur, zonder toevoegingen, maar gewoon zoals je zelf ook thee maakt van verse munt: 100% kruiden.

Gek genoeg begin ik een soort ritueel te kweken. Ik begin de dag met een kop muntthee (van een halve liter, ik heb een speciale mega mok). ’s Middags ga ik voor 1 – 2 koppen venkel thee en ’s avonds na het eten drink ik graag kamille thee. Volgens mij laat de kamille thee me beter slapen, want ik heb het idee dat ik minder snel in slaap kom als ik het vergeten ben te drinken. Welke thee je bij deze brownies drinkt is geheel aan jou!