Recepten Bakken Nagerechten Glutenvrij Zuivelvrij Taarten

In mijn omgeving weet men van mij dat ik met enige regelmaat de keuken induik, wat aan pruts met potten en pannen en dan soms met een gil uitroep dat ik het beste taartje tot nu toe heb gebakken. Dat is namelijk al meerdere malen voorgekomen, ook op Twitter en terecht vroegen mensen zich af dat ik niet steeds kan zeggen dat dit weer ‘het lekkerste ooit is’. Toch wel, want in de overtreffende trap ben ik als beginnend foodblogger en bakker mijzelf steeds aan het verbeteren en deze Glutenvrije en Zuivelvrije Fruit Taart is toch écht het lekkerste taartje wat ik tot nu toe heb gemaakt. Gelukkig waren meer mensen uit het proef panel het met me eens en staat deze creatie ook bij hen met stip op de eerste plaats! 

Cookinglife Foodies
Glutenvrije en zuivelvrije bosbessentaart

Recept

Glutenvrije en zuivelvrije bosbessentaart

Taart bakken zonder oven. Zo makkelijk en lekker kan het zijn! Bovendien is dit een gezond taartje doordat het vrij is van geraffineerde suikers.

Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 20 min
Koeltijd 2 uur 0 min
Totaal 2 uur 20 min

Benodigdheden

  • 1 Springvorm van 18cm, of 2 van 12cm

Ingrediënten

    Voor de bodem  
  • 100 gram Medjool dadels
  • 75 gram amandelen
  • snufje zout
  •   Voor de topping  
  • 160 gram ongezouten cashewnoten
  • sap van 1/2 tot 1 citroen (proef de vulling even, naar smaak meer citroen)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 65 gram kokosolie
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram bosbessen

Hoe maak je een gluten- en zuivelvrije bosbessentaart?

  1. Doe de dadels (zonder pit) en amandelen in een sterke keukenmachine met een snufje zout en maal fijn. Dit giet je in de springvorm en druk dit goed aan; dit is je bodem.
  2. Verwarm in een los bakje even de kokosolie en doe alvast alle overige ingredienten (behalve de bosbessen) in de keukenmachine. Giet er de kokosolie bij en zet aan in de vriezer.
  3. Doe dan ⅔ van dit mengsel in de springvorm; dit vormt de tweede laag van de taart.
  4. Doe daarna de bosbessen bij de overige ⅓ van de vulling en zet weer aan. Dit vormt je laatste, paars-rode laag. Voeg dit toe en dek de taart af. Je kunt deze in de vriezer bewaren, haal de taart 30 minuten voor serveren uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.

Voor dit heerlijke taartje hoef je de oven niet eens te gebruiken. Taarten bakken in tijden van crisis, zo kun je het ook noemen. Dat zeg ik uiteraard met een dikke knipoog, want ik weet dat een roomboter cake vast goedkoper te maken is. Maar die is bij lange na niet zo gezond als dit taartje van fruit en noten. Want dat is eigenlijk het enige wat je ervoor nodig hebt, naast een beetje kokosolie. De kokosbloesemsuiker kun je, denk ik, ook weglaten en dat ga ik zelf de volgende keer ook even proberen. Door de dadels, bosbessen en noten is het taartje al heerlijk zoet van zichzelf. Wil je dus ook liever geen kokosbloesemsuiker gebruiken, probeer het dan eens weg te laten.

Dit taartje is dus heel simpel volledig suikervrij te maken en bevat sowieso geen geraffineerde suikers. Daarnaast is het veganistisch, glutenvrij, tarwevrij en zuivelvrij. Door de heerlijk zoete smaak kun je ‘t echt aan iedereen voorschotelen en ik denk dan ook dat het voor verjaardagen een heel geschikt baksel is. Ik denk dat iedereen verbaasd zal zijn over hoe een taartje zo lekker en gezond tegelijk kan zijn.

De laatste tijd krijg ik om mij heen nogal wat commentaar over suiker. Dat een banaan niet suikervrij is, want er zit fruitsuiker in. Dat een koekje met een snufje kokosbloesemsuiker niet suikervrij is. Natuurlijk is het aan jou om te bekijken wat je wel of niet suikervrij vindt. Ik vind fruitsuikers wel degelijk suikers, maar niet vergelijkbaar met witte, geraffineerde suiker. Hetzelfde geldt voor kokosbloesemsuiker, wat eigenlijk gedroogde nectar is en vrijwel ongeraffineerd. Indien dit met mate wordt gebruikt is het een uitstekende vervanger van kristalsuiker.

Let wel, mijn verdere eetpatroon is volledig suikervrij. Je lichaam heeft ook suikers nodig, dus indien ik geen fruitsuikers (of af en toe wat kokosbloesemsuiker) zou eten, komt je lichaam weer tekort. Nogmaals, deze keuzes en overtuigingen maakt ieder voor zich. Maar binnen mijn ideeën van een suikervrij bestaan zie ik een stukje fruit niet als gelijk aan een klontje kristalsuiker.