In deze blogpost wil ik het even specifiek hebben over suikers. En met name over het verschil tussen geraffineerde suiker en meer natuurlijke suikers.
Witte of geraffineerde suiker is de suiker die je vaak terug vindt in de producten uit de supermarkt. Niet alleen in producten waar je het verwacht, zoals snoep, koekjes en ijs. In groenten (!) en vis uit blik, kruidenzakjes en dingen als zoete chilisaus zit ook bijna altijd suiker. Pas als je actief de productlabels gaat scannen wordt duidelijk waar allemaal stiekem suiker in verwerkt zit. Deze geraffineerde suikers hebben zo’n uitgebreid verwerkingsproces ondergaan dat ruim 60 vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en vezelstoffen verloren gaan. Wat rest is de witte suiker, waar eigenlijk totaal geen voedingswaarde meer in zit.
Recept
Geraspte kokos, kokosbloesemsuiker en kokosmelk... Deze kokosmakronen zijn heerlijke tropische kokosbommen!
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | ca 20 stuks |
Voorbereidingstijd | 20 min |
---|---|
Bereidingstijd | 18 min |
Totaal | 38 min |
Niet alle suikers zijn zo uitgebreid bewerkt. Zo bevatten ruwe rietsuiker en oerzoet alweer meer voedingsstoffen dan witte suiker. Mijn favoriet is kokosbloesem suiker, dat wordt gewonnen uit de nectar van kokosbloesem en nagenoeg onbewerkt is. Daardoor bevat het nog steeds mineralen en voedingsstoffen. Kokosbloesem suiker heeft een lage glycemische index, wat inhoudt dat de glucose langzaam wordt afgegeven en de suiker je langer energie geeft.
Op mijn blog probeer ik zoveel mogelijk suikervrij te koken en bakken. Als vervanger voor geraffineerde suiker gebruik ik daarvoor meestal kokosbloesemsuiker, agavesiroop of vanille extract. Strikt gezien vallen deze zoetmakers natuurlijk binnen de suikers, en daarom adviseer ik nog altijd om alles altijd nog met mate te gebruiken. Je lichaam went langzaam aan koekjes en gebak die minder zoet smaken. Persoonlijk vind ik het nu echt veel lekkerder!
Ok, nu over naar het recept van vandaag: Chocolade-kokos makronen. In deze koekjes zit 4 gram kokosbloesem suiker, wat erg weinig is. Weet je van jezelf dat je een zoetekauw bent, dan kun je er wat meer in doen. Je kunt natuurlijk ook een suiker of zoetmaker naar keuze gebruiken. Zelf vind ik een sterke kokossmaak juist zo lekker aan dit koekje. Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 20 makronen; wil je meer of minder maken dan kun je het recept zelf aanpassen. Ik gebruik ook arrowroot in dit recept. Heb je dat niet, vervang het dan door Maizena.
Voor de chocolade streepjes gebruik ik Vivani chocolade 92%. Ik ben zo blij dat ik deze chocolade gevonden heb en deed serieus een dansje in de winkel. Vivani gebruikt als een van de weinigen kokosbloesem suiker in deze 92% cacao variant. Geweldig! Het heeft een heerlijke smaak, dus ik raad deze chocolade echt van harte aan.