Recepten Bakken Glutenvrij Vegan

In deze blogpost wil ik het even specifiek hebben over suikers. En met name over het verschil tussen geraffineerde suiker en meer natuurlijke suikers.

Witte of geraffineerde suiker is de suiker die je vaak terug vindt in de producten uit de supermarkt. Niet alleen in producten waar je het verwacht, zoals snoep, koekjes en ijs. In groenten (!) en vis uit blik, kruidenzakjes en dingen als zoete chilisaus zit ook bijna altijd suiker. Pas als je actief de productlabels gaat scannen wordt duidelijk waar allemaal stiekem suiker in verwerkt zit. Deze geraffineerde suikers hebben zo’n uitgebreid verwerkingsproces ondergaan dat ruim 60 vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en vezelstoffen verloren gaan. Wat rest is de witte suiker, waar eigenlijk totaal geen voedingswaarde meer in zit.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije kokosmakronen

Recept

Glutenvrije kokosmakronen

Geraspte kokos, kokosbloesemsuiker en kokosmelk... Deze kokosmakronen zijn heerlijke tropische kokosbommen!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 20 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 18 min
Totaal 38 min

Ingrediënten

  • 1/4 cup rijstmeel (ongeveer 43gr)
  • 1 cup geraspte kokos (ongeveer 60gr)
  • 2 eetlepels arrowroot (ongeveer 18 gr)
  • 4 gr kokosbloesemsuiker
  • 1/2 cup kokosmelk (120ml)
  • 1/4 cup water (60ml)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 10gr pure chocolade
  • 10ml kokosmelk

Hoe maak je glutenvrije kokosmakronen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng de rijstmeel, kokos en arrowroot en kokosbloesem suiker in een grote kom.
  3. Voeg dan de kokosmelk, het water en vanille extract toe. Roer goed door, het deeg blijft vrij nat.
  4. Maak met een lepel of ijslepel bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de makronen ongeveer 14-18 minuten en laat ze daarna afkoelen.
  5. Smelt de chocolade au-bain-marie samen met een klein beetje kokosmelk. Gebruik een theelepel strepen te trekken over de kokosmakronen. Als je het echt netjes wilt doen, kan het ook met een spuitzak.

Niet alle suikers zijn zo uitgebreid bewerkt. Zo bevatten ruwe rietsuiker en oerzoet alweer meer voedingsstoffen dan witte suiker. Mijn favoriet is kokosbloesem suiker, dat wordt gewonnen uit de nectar van kokosbloesem en nagenoeg onbewerkt is. Daardoor bevat het nog steeds mineralen en voedingsstoffen. Kokosbloesem suiker heeft een lage glycemische index, wat inhoudt dat de glucose langzaam wordt afgegeven en de suiker je langer energie geeft.

Op mijn blog probeer ik zoveel mogelijk suikervrij te koken en bakken. Als vervanger voor geraffineerde suiker gebruik ik daarvoor meestal kokosbloesemsuiker, agavesiroop of vanille extract. Strikt gezien vallen deze zoetmakers natuurlijk binnen de suikers, en daarom adviseer ik nog altijd om alles altijd nog met mate te gebruiken. Je lichaam went langzaam aan koekjes en gebak die minder zoet smaken. Persoonlijk vind ik het nu echt veel lekkerder!

Ok, nu over naar het recept van vandaag: Chocolade-kokos makronen. In deze koekjes zit 4 gram kokosbloesem suiker, wat erg weinig is. Weet je van jezelf dat je een zoetekauw bent, dan kun je er wat meer in doen. Je kunt natuurlijk ook een suiker of zoetmaker naar keuze gebruiken. Zelf vind ik een sterke kokossmaak juist zo lekker aan dit koekje. Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 20 makronen; wil je meer of minder maken dan kun je het recept zelf aanpassen. Ik gebruik ook arrowroot in dit recept. Heb je dat niet, vervang het dan door Maizena.

Voor de chocolade streepjes gebruik ik Vivani chocolade 92%. Ik ben zo blij dat ik deze chocolade gevonden heb en deed serieus een dansje in de winkel. Vivani gebruikt als een van de weinigen kokosbloesem suiker in deze 92% cacao variant. Geweldig! Het heeft een heerlijke smaak, dus ik raad deze chocolade echt van harte aan.

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.