Recepten Bakken Tussendoor Koeken Glutenvrij

Dit jaar ben ik op een missie om voor Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw zoveel mogelijk glutenvrije, zuivelvrije en/of suikervrije recepten te bedenken. Vorig jaar lukte dit niet zo goed door enorm gebrek aan tijd, maar dit jaar ben ik express in september al begonnen met experimenteren. Want er is niets ergers, vind ik, dan werkelijk al het lekkers te moeten missen wat in deze maanden wordt voorgezet. Trakteren collega’s op pepernoten? Oh nee, mag ik niet. Marsepein? Oh nee, mag ik niet. Oliebollen? Helaas! Tot nu dan, want dit jaar ga ik ervoor zorgen dat iedereen dat toch kan eten. Mijn missie :-). En vandaag op het menu(tromgeroffel): Glutenvrije Taai Taai.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije taai taai

Recept

Glutenvrije taai taai

De smaak van deze glutenvrije taai taai is moeilijk onder woorden te brengen. Fantastisch, heerlijk, of ongelofelijk lekker doen de taai taai eigenlijk geen recht. Want dit is beter dan de normale taai taai!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 14 koeken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Rusttijd 1 uur 0 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 1 uur 30 min

Ingrediënten

  • 250 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 250 gram honing
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • snuf zwarte peper
  • 1 eigeel (om de taai taai te bestrijken)

Hoe maak je glutenvrije taai taai?

  1. Weeg de ingredienten af. Doe eerst de droge ingredienten bij elkaar (boekweitmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, anijszaad, bakpoeder, baking soda, zout en peper). Meng hier de honing doorheen en mix met een keukenmachine of handmixer tot een egaal deeg.
  2. Het deeg moet flink plakkerig zijn, zo plakkerig dat het aan je vingers blijft plakken en je er in eerste instantie geen bolletjes of iets dergelijks van kunt rollen. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe. Proef even en voeg naar smaak nog wat extra speculaaskruiden of anijszaad toe.
  3. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast
  4. Verwarm dan de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg het deeg in een vorm die jij leuk vindt op het bakpapier.
  5. Scheid het eiwit van het eigeel en bestrijk de bovenkant van het deeg met eigeel. Bak het taai taai in over 12-20 minuten mooi goudbruin (baktijd kan erg verschillen per oven).

De smaak van deze glutenvrije taai taai is moeilijk onder woorden te brengen. Fantastisch, heerlijk, of ongelofelijk lekker doen de taai taai eigenlijk geen recht. Want dit is beter dan de normale taai taai, vind ik dan. Beetje smeuïg, beetje plakkerig en vooral heel erg de smaak van Sinterklaas en vroeger. Zo fijn hoe je soms in de keuken een glutenvrij alternatief voor iets probeert te verzinnen, waarbij je hoopt dat het dan enigszins lijkt op het origineel. Geloof me, dit is beter.

Hoewel ik normaal geen honing gebruik in mijn recepten, heb ik dat wel gebruikt voor dit glutenvrije taai taai. De honing is nodig om ervoor te zorgen dat de  taai taai plakkerig wordt en de originele structuur krijgt. Dit lukt helaas niet met kokosbloesemsuiker. Hoef je niet glutenvrij te eten? Vervang het boekweitmeel dan door speltmeel. En als je deze taai taai veganistisch wilt maken, laat dan de laatste stap van dit recept (bestrijken met ei) weg.